I dag er Dyrsku´n 150 år

fra Kvæg-udstilling til Norges største messe med handel av anleggsutstyr for 100 millioner

Fra 1966, den nye inngangsporten blir introdusert på Dyrsku´n.
Fra 1966, den nye inngangsporten blir introdusert på Dyrsku´n. Foto: Dyrskunarkivet
Sist oppdatert

I 150 år har det blitt arrangert handels- og landbruksmesse i Seljord. Godt over fem millioner besøkende har blitt inspirert av telemarkskyr, fulgt trender i landbruket og møtt innovative utstillere og handelsmenn siden oppstarten i 1866.

Jubileumsåret blir selvsagt krydret med ekstra celebert besøk, kronprinsparet deltar på åpning på fredagen.

Senere på åpningsfredagen spiller Hellbillies konsert og for første gang er den offisielle åpninga flyttet fra dagtid til kveldstid med folkefest på Dyrskuplassen. Nasjonale politikere og partiledere er invitert, Jonas Gahr Støre, Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og partileder Trygve Slagsvold Vedum har takket ja til å delta. Vinneren av MGP Jr. 2014, Mathea-Mari, spiller på Fjoset søndag 11. september.

Fra jubileumsutstillinga i 1966: Bak traktorer kan vi skimte Menzi Muck-maskiner.
Fra jubileumsutstillinga i 1966: Bak traktorer kan vi skimte Menzi Muck-maskiner. Foto: Dyrskunarkivet

Viktigere

For mange er Dyrsku´n assosiert med landbruk og husdyrhold, og det var også det som var opphavet til messa for 150 år siden. Siden den gang har landbruket og norske arbeidsplasser utviklet seg, og i dag ser vi at maskin og anlegg blir viktigere og viktigere for norske bønder.

Isolert sett er det maskin og anlegg som står for den største omsetningen på messa. Det er kanskje ikke så rart når man tar verdien på produktene i betraktning.

100 millioner

De senere årene har anleggsområdet på Dyrsku´n blitt et av messens viktigste satsingsområder. Over 100 store og små aktører stiller ut sine produkter hvert år og det antas at det signeres handler for opp mot hundre millioner i forbindelse med arrangementet. Total omsetning er på vel 500 millioner kroner.

Utstilleransvarlig og arrangementsansvarlig for Dyrsku`n, Annette Ajer, påpeker at antallet maskin- og anleggsutstillere på Dyrsku´n har økt betraktelig de siste årene.

Dette skyldes at kjernegjestene, bøndene, i større grad driver entreprenørskap og annen virksomhet som krever slike typer maskiner.

Fra 1966: Ford-traktorer fra Eik & Hausken.
Fra 1966: Ford-traktorer fra Eik & Hausken. Foto: Dyrskunarkivet

Enda større

Årets Dyrsku´n er økt med 16 dekar til totalt 165 dekar fra i fjor. I følge daglig leder i Dyrsku'n Arrangement, Geir Helge Espedalen kommer økningen som resultat av at mange utstillere får større stand, men ønsker ikke å flytte på seg. Jordbruk, maskiner og bil og bobil har økt.

Anleggsbransjen betyr mer og mer og kapasiteten som blir brukt på denne sektoren øker stadig fra arrangørene. Det synes ikke minst på de forhåndsolgte billettene.

– En svært viktig årsak til at mange kommer hit er koblinga mellom anlegg og jordbruk, forklarer Espedalen.

Fra 1966: Fin fet sild fra en Volvo Duett.
Fra 1966: Fin fet sild fra en Volvo Duett. Foto: Dyrskunarkivet

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017