Spansk konglomerat videre

I sommer gikk Nye Veier videre med Acciona Construcción for byggingen av E6 Ranheim - Værnes

Det store motorveiprosjektet har planlagt byggestart i 2019.
Det store motorveiprosjektet har planlagt byggestart i 2019. Foto: Nye Veier
Publisert Oppdatert

Den 6. juli kom beslutningen om at Acciona Construcción S.A. skulle videre til konkretiseringsfasen for E6-utbyggingen mellom Ranheim og Værnes (23 km).

Kontrakten som har en verdi på ca. 4 milliarder kroner ekskl. mva. vil bli utført med Leonhard Nilsen & Sønner AS, Multiconsult Norge AS og Acciona Mantenimiento de Infraestructuras S.A på laget.

I februar i år ble fem tilbydere kvalifisert for å konkurrere, AF Gruppen, Skanska Norge, Joint Venture med SPA og FCC Construcciónes S.A., Acciona Construcción, S.A. og Salini Impregilo S.p.A.

China Communications Construction Company, klarte ikke å bli kvalifisert for å konkurrere videre.

Hvem er Acciona?

Acciona SA, er et av Spanias største infrastrukturselskap og har sine røtter tilbake til 1862 da firmaet MZOV ble etablert. Dette slo seg sammen med Cubiertas y Tejados i 1978 og navnet ble da Cubiertas y MZOV. I 1997 slo dette selskapet seg sammen med Entrecanales y Tavora og dannet NECSO Entrecanales Cubiertas S.A, senere ble det omdøpt til Acciona.

Finansdepartementet(NBIM) i Oslo har investert 700 millioner kroner på eiersiden i Acciona SA

Korrupsjonsskandaler

Stormen rundt konglomeratet Acciona i 2016, handlet om korrupsjonssiktelser og mistanker.

Den 14. november 2016 fortalte Aftenposten at den spanske entreprenørkjempen Acciona Infraestructuras og flere av deres ansatte kobles til flere tilfeller av omfattende korrupsjon. Reuters meldte om flere arrestasjoner i Spania i 2016.

Acciona fikk også flere ansatte siktet for korrupsjon to måneder før de ble prekvalifisert for Follobanen. Den saken skal være ferdig etterforsket med påstand om alt fra to til ti års fengsel, men hverken Acciona eller noen av de ansatte er foreløpig dømt.

Bane NOR forklarte seg med at man ikke kan avvise et selskap uten rettskraftig dom, altså etter at eventuelle ankesaker er vurdert.

Til Aftenposten har kommunikasjonsselskapet Mørland & Johnsens svart på vegne av Acciona at ingen i Acciona er siktet (pr.24.02 2017) som følge av den pågående etterforskningen.

De minnet også om rettsstatsprinsippet om at "enhver må anses som uskyldig inntil det motsatte er fastslått i en endelig dom. Ingen slike dommer foreligger mot ansatte i ACCIONA.»

Til AnleggsMagasinet (se saken under) avviste BI-professor Petter Gottschalk dette og mener at en siktelse er tilstrekkelig og minnet oss på at Trude Drevland gikk av som ordfører i Bergen som siktet, ikke som dømt.

Utbyggingskontrakten E6 Ranheim - Værnes signeres i slutten av september i år. Byggestart er planlagt medio 2019, og hele strekningen ventes ferdig bygd i 2024/2025.