Maskinbrann:

Kan starte etter du har parkert

Brannen starter ofte etter arbeidsdagen er avsluttet

En kompakt hjullaster i brann. Mange av branntilløpene starter etter arbeidsdagen er over.
En kompakt hjullaster i brann. Mange av branntilløpene starter etter arbeidsdagen er over. Foto: Norsecraft
Sist oppdatert

Norsecraft Tec har siden 2006 hatt agenturet for slukkesystemene fra den Svenske produsenter Dafo.

Gjennom 10 års markedsføring og salg i Norge har Norsecraft Tec inntatt rollen som markedsleder i segmentet «brannsikring av motor rom» med 75 prosent ifølge Glenn Mellegård, daglig leder.

Etter så mange år vet de at mange av branntilløpene starter når maskinen er parkert.

Brann etter endt arbeidsdag

Erfaringen gjennom disse 10 årene er at mange branner oppstår etter at maskinene har avsluttet arbeidsdagen. Det som ofte skjer, er at det faller «glødeskall» av turbo ved nedkjøling og disse «glødeskallene» faller videre ned på brennbart materiale under turboen og starter en brann.

Hovedmarkedet har vært, og er sikring av motorrom i maskiner som arbeider «under jord» og maskiner som arbeider i spesielt brannutsatte miljøer, så som innenfor treforedling, papirproduksjon etc.

Kan vaskes vekk

Fokuset disse årene har vært et Dafo sitt system som benytter slukkemiddelet Forrex. Forrex er miljøvennlig og «ikke korrosiv» og kan vaskes vekk med rent vann. Dette til forskjell fra pulver systemer som er svært korroderende og som skaper store utfordringer etter at de har løst ut.

- Den store fordelen med Dafo slukkesystemene er at de er aktive hele tiden uavhengig om maskinen er i drift eller ei, slik at brannene blir slukket uansett, forklarer Mellegård.

Dette innebærer at om man kan detektere og slukke brannen i en veldig tidlig fase, så unngår man store branner og derigjennom store ødeleggelser og videre store kostnader.
De største kostnadene ved brann er ofte ikke selve maskinen som brenner, men mennesker, miljø rundt maskinen og driftsstans.

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2017, og sist oppdatert 07/04 2017