Kjent landemerke forsvinner etter 55 år

48 tonn stål på 16 ben må demonteres når fv. 282 Bjørnstjerne Bjørnsons gate skal utvides.

Fire 52 meter høye flomlysmaster rundt friidrettsbanen forsvinner når ny fv. 282 Bjørnstjerne Bjørnsons gate skal utvides.
Fire 52 meter høye flomlysmaster rundt friidrettsbanen forsvinner når ny fv. 282 Bjørnstjerne Bjørnsons gate skal utvides. Foto: Foto: Kjell Wold
Sist oppdatert

Det er de fire enorme flomlysmastene rundt friidrettsbanen på Marienlyst som skal fjernes for å gi plass til fire felts sentrumsring på Strømsø.

Stadionmastene er 52 meter høye og veier 12 tonn. De ble montert i 1962 etter at friidrettsbanen og den tidligere skøytebanen ble åpnet i 1951

To tas først

Byggeleder for utvidelsen av fv. 282, Thomas Holst i Statens vegvesen, regner med at de to lysmastene nærmest sentrumsgata blir fjernet alt i vinter. Det er fordi disse to mastene kommer i direkte konflikt med utvidelsen av vegen

De to andre mastene på sørsiden av stadion haster det ikke like mye med. Demonteringen og fjerningen av mastene vil skje med mobilkran.

Stål gjenbrukes

–Mastene sikres i toppen med bruk av mobilkran. Deretter frigjøres de fra fundamentene og legges kontrollert ned for videre demontering.

Mye av stålet kan gjenbrukes, mens lysarmatur og strømkabler leveres godkjent deponi. Fundamentene av betong som lysmastene er festet til på bakken blir pigget i stykker og fjernet.

Strenge sikkerhetstiltak

Flomlysmastene på 52 meter og 12 tonn består av seks seksjoner hver. Demonteringen og fjerningen av de fire lysmastene vil skje under strenge sikkerhetstiltak med vakthold og avsperring av området.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017