To priser til Kongeveien

Kongeveien stakk av med EUs kulturminnepris i år. Men ikke bare dét. Attraksjonen over Filefjell vant også hedersprisen Grand Prix.

Det kom overraskende at Kongeveien ikke bare tok én, men to gjeve priser.
Det kom overraskende at Kongeveien ikke bare tok én, men to gjeve priser.
Publisert

Det var kjent at den restaurerte Kongeveien over Filefjell var en av prisvinnerne av EU-kommisjonen og Europa Nostra sin kulturminnepris for 2017. Prisene ble delt ut i finske Turku.

Fjær i hatten

Men overraskelsen var stor da vegprosjektet også var plukket ut til å vinne en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene også. I tillegg ble Kongsveien nummer to i den store Publikumpris-avstemningen.

– Dette er en stor fjær i hatten for alle som har stått bak restaureringen av Kongeveien over Filefjell. Siden 2009 har vi samarbeidet tett med de lokale kommunene, fylkene og andre for å reetablere og revitalisere strekningen som en kulturhistorisk vandrevei. Denne prisen er det mange som fortjent eier en aksje eller to i, sier direktør Bjørne Grimsrud i Statens vegvesen.

Stimulerende

Statens vegvesen er byggherre for Kongeveien-prosjektet, men nominasjonen er et fellesprosjekt med Oppland fylkeskommune, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Vang kommune og Lærdal kommune.

– Prisen og oppmerksomheten motiverer og stimulerer til en fortsatt innsats. Samarbeidet rundt Kongeveien har vært og er fortsatt konstruktivt og godt. Sammen har vi skapt et kulturprosjekt i verdensklasse, sier Grimsrud.