Bygger kraftverk for 350 millioner kroner

Skanska skal bygge Østerbø kraftverk i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane. Kontrakten har en verdi på 350 millioner kroner. Skanskas kunde er SFE Produksjon som gjennomfører prosjektet i samarbeid med BKK Produksjon.

Nykjevatnet er et naturlig magasin med stor lagringskapasitet og veldig god reguleringsevne.
Nykjevatnet er et naturlig magasin med stor lagringskapasitet og veldig god reguleringsevne.
Sist oppdatert

Kontrakten omfatter driving og sikring av ca. 7,1 km tunnel; boring av fire sjakter; utsprengning av kraftstasjon i fjell, og betongarbeider i kraftstasjon, portal og i flere inntak oppe i fjellet. Flere av arbeidsstedene er veiløse og vil kun ha adkomst med helikopter.

Overført vann

Østerbø kraftverk skal bygges 600 meter inne i fjellet ved Østerbø. Lenger oppe i fjellet skal kraftverket hente vann fra magasinet i Nykjevatnet, som igjen får overført vann fra blant andre Strupefossvatnet i Mjølsvikvassdraget. Området byr på spesielt gode, naturlige forutsetninger for vannkraft. Nykjevatnet er et naturlig magasin med stor lagringskapasitet og veldig god reguleringsevne.

– Tradisjonelle vannkraftsutbygginger er et viktig kjerneområde for vår anleggsvirksomhet og vi er glad for å ta del i enda et prosjekt hvor vi kan bidra til å ta vare på våre kilder for fornybar energi, forteller Steinar Myhre, konserndirektør med ansvar for anleggsvirksomheten i Skanska Norge.

Kraftverket vil ha en årlig middelproduksjon på 165 GWh, som tilsvarer omtrent strømforbruket til 8000 husstander. Byggestart er mai 2017 og prosjektet vil være ferdigstilt i løpet av 2020.