Lager steinmaterialer med telefonen

– I praksis kan én person på egen hånd styre og kontrollere alle sider av anleggsdriften, sier driftsleder Per Thu.

Ved Helle sandtak kan en mann styre temmelig mye via telefonen. Løsningen var også rimelig.
Ved Helle sandtak kan en mann styre temmelig mye via telefonen. Løsningen var også rimelig. Foto: Skjermdump Youtube NCC-video
Sist oppdatert
Driftsleder Per Thu forklarer
Driftsleder Per Thu forklarer Foto: Skjermdump

Med trådløst nettverk og en skreddersydd programmerbar logisk styring (PLS) kan driftsleder Per Thu i NCC og medarbeiderne ved Helle sandtak i Rogaland nå overvåke og fjernstyre hele anleggsproduksjonen trådløst fra nettbrettet eller smarttelefonen.

Med PLS-løsningen blir alle sentrale data fra produksjonen av steinmaterialer automatisk logget og overført for avlesning på kontrollrommets dataskjerm.

Via anleggets trådløse nettverk speiles skjermbildet videre til smarttelefon - eller nettbrettet som er strategisk montert på førersiden i anleggsmaskinen. Med få tastetrykk herfra, har Thu og kollegene dermed full kontroll.

– Mens vi tidligere alltid måtte ha personell inne i anleggets kontrollrom for å holde øye med driften, kan en med denne løsningen faktisk klare seg sjøl fra hjullasteren. Dersom noe stopper opp i produksjonen får jeg straks beskjed på nettbrettskjermen, og kan raskt rette feilen, forteller han.

Du kan se artig video om dette laget av NCC på youtube her.

Billig egentlig

På dataskjerm og nettbrett følges løpende driftsstatus blant annet på steinmatere, knusere og sikter, nivå på anleggets buffere, volumer på steinmasse inn samt vekt og volum på ferdig produsert pukk, grus og sand, og hvor mye som per time lastes om bord i båt for transport til kunde.

To egenmonterte master med omindireksjonell antenne sørger for et lukket og funksjonelt trådløst nettverk på det 35 dekar store Helle-pukkverket. Mens Per har definert de driftsdeler som skal logges automatisk, har bror og IT-konsulent Ole Martin fra iDrift AS , stått for oppsett og teknisk tilpasning.

– Jeg har jobbet en del med trådløse løsninger og system for fjernstyring både innen offshore og på land. Så da Per kontaktet meg for å finne løsninger for fjernstyring av anlegget fra hjullasteren, var det fint å kunne bidra, forteller Ole Martin Thu.

– Jeg har sagt hva jeg ønsker av automatisk fjernstyring og logging på skjerm, så har Ole Martin ordnet det. Løsningen har heller ikke sprengt kostnadsrammene. Målet vårt har vært å gjøre dette billig, og vi har nok brukt mindre enn tjue tusen kroner på å få dette på plass, følge Per.

Gir driftsfordeler

Erfaringene med den automatiserte driftsstyringen ved Helle er så gode at lignende løsninger nå vurderes ved andre av NCCs anlegg for produksjon av steinmaterialer. En gruppe med deltakere fra Norge, Sverige og Danmark er i gang for å se på lignende automatiserte styringsløsninger av pukkverk, sier forretningsutvikler steinmaterialer, Bjørn Berg i NCC Industry.

– Helle sandtak er flinke og har kommet langt på dette. Automatisert styring av pukkverk gir en rekke driftsfordeler og er noe vi ser nærmere på, blant annet jobber vi for å få et pilotprosjekt ved Gjølme pukkverk i Orkanger i Trøndelag, forteller Berg.

Ved ombygging av gamle anlegg til bruk av PLS-styring kan produksjonskapasiteten øke med over ti prosent, ifølge Berg.

– I tillegg får operatøren en bedre, tryggere og enklere arbeidshverdag. Logging av selve produksjonen – der en følger med og løpende kan ta ut rapporter blant annet på energibruk, oppe- og nedetider samt produksjonsvolum, blir mye bedre. Samtidig blir det enklere å utføre feilsøk samt rette feil som oppstår på anlegget, sier Berg.

Video om dette laget av NCC på youtube her.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2017, og sist oppdatert 06/04 2017