– KRS Fagerland slapp billig unna

Bedriften som ble etterforsket og siktet i fjor for ulovlige kompetansebevis fikk 100.000 i bot. Flere mener det er en latterlig reaksjon.

KRS Fagerland ble siktet for å ha utstedt ulovlige kompetansebevis i fjor. Firmaet fikk 100.000 i bot.
KRS Fagerland ble siktet for å ha utstedt ulovlige kompetansebevis i fjor. Firmaet fikk 100.000 i bot. Foto: Geir Hasle
Publisert

Opplæringsfirmaet KRS Fagerland fikk mye omtale i fjor av Anleggsmagasinet og Tungt.no. Firmaet ble politietterforsket for ulovlige kompetansebevis, Holmestrandsfirmaet er idømt forelegg på 100.000 kroner, og forelegget er vedtatt.

I sitt grunnlag anfører politiet at i «selskapet i perioden forut for januar 2019 drev sikkerhetsopplæring og utstedte kompetansebevis, uten å dokumentere at opplæringen ble gjennomført i henhold til planer om sikkerhetsopplæring eller dokumentere at det ble avholdt avsluttende prøver etter sikkerhetsopplæringen».

Midlertidig suspendert

I samtale med Anleggsmagasinet forteller daglig leder i KRS Fagerland, Egil Fagerland, at boten ble vedtatt for å få saken ut av verden, ikke nødvendigvis for å innrømme skyld.

– Hadde vi gått til sak, ville det kostet like mye eller mye mer. Jeg sier ikke med det at vi hadde en dårlig sak. De fleste som får bøter, gjør det på samme måte, sier Fagerland.

I tre måneder (fram til 12. mars i år) sto KRS Fagerland oppført som midlertidig suspendert hos SGS, Samarbeidsgruppen for sertifiseringsorganer i Norge. I hele denne perioden markedsførte KRS Fagerland kurs og opplæring på utstyr og maskiner; truck, kran, masseforflytning, lift m.m.

Da Anleggsmagasinet spør om årsaken til suspensjonen, sier Fagerland dette:

– Det har vel ikke du noe med!

Fagerland tilføyer at firmaet i suspensjonsperioden ikke har presentert seg med sertifisert opplæring, men kun opplæring.

Sjokkerende mild

Otto Waale er kompetanseveileder i Norsk Fagutdanning, en av landets største kurstilbydere for maskinførere. Han er fortørnet over det han karakteriserer som «en sjokkerende mild reaksjon overfor KRS Fagerland og lignende firmaer».

– En latterlig liten bot og en tre måneder lang suspensjon hos SGS er til å grine av, mener Waale.

– Jeg tenker på et uvisst antall maskinførere, som ikke vet om de har et lovlig kompetansebevis eller ikke. Stakkars mennesker.

– Hva skjer den dagen de skader seg selv eller andre fatalt? Jeg tør ikke engang tenke tanken helt ut.

Waale synes firmaer som KRS Fagerland burde vært evigvarende ekskludert som opplæringssted.

– Etter mitt skjønn har ikke slike virksomheter noe å gjøre i markedet. De driver arbeidslivskriminalitet, med ofre som kanskje ikke vet bedre.

– En bot på 100.000 kroner er ingenting, og virker mer som et «velkommen tilbake». Det er ikke sånn vi bør ha det.

Ba om mer straff

Tom Haugan, som er seniorrådgiver i Arbeidstilsynets markedskontroll, opplyser at han kontaktet ASAS Sertifisering (som i sin tid sertifiserte KRS Fagerland) da han ble informert om politiets forelegg på 100.000 kroner.

– Jeg mener at en såpass mild reaksjon mot en opplæringsbedrift for sikkerhetskritisk utstyr strider mot den alminnelige rettsfølelsen i samfunnet. Jeg anbefalte derfor ASAS å vurdere ytterligere sanksjoner. Det førte iallfall til en midlertidig suspensjon, sier Haugan.

– Bedriften vedtok forelegget, og erkjente dermed skyld, etter min oppfatning.

Anleggsmagasinet har også kontaktet ASAS og SGS ved henholdsvis Ewa Raade Gravdal og Kristin Hadland. Begge viser til taushetsplikt, og vil ikke kommentere saken.

Dette skjedde i fjor

Etter tips om ulovlige kompetansebevis gjennomførte politiet razzia hos KRS Fagerland den 9. januar i fjor. Folk fra Sør-Øst politidistrikt ransaket lokalitetene, og tok flere beslag i vestfoldbedriften. Daglig leder ble avhørt på stedet, og siktet for overtredelser av arbeidsmiljøloven. Aksjonen forløp udramatisk.

Overfor Anleggsmagasinet har politiet hele tiden understreket at de ser svært alvorlig på slik kriminalitet, som øker faren for personskade og død i arbeidslivet.

Etterforskningen er frukt av det fleretatlige samarbeidet i A-krimsenteret, som har pågått noen år. Her deltar både politiet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, NAV og Tolletaten.