Håkon sorterer rett i storsekk

Spetakkelet med å få miljøtorva opp i storsekken er herved løst.

Ideen til Håkon Medgård var å sortere miljøtorv rett i storsekk, det måtte en Allu sorteringsskuffe og litt sveising til.
Ideen til Håkon Medgård var å sortere miljøtorv rett i storsekk, det måtte en Allu sorteringsskuffe og litt sveising til. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

Håkon Medgard har jobbet med naturtorv i 25 år, spesialiteten er torvtak til hyttemarkedet. Firmaet hans Miljøtorv AS på Ål reklamerer med at de kan levere det beste torvtaket på norsk jord. De kan levere oppmalt torv full av frø og røtter som kan legges rett på tak. Legges det på denne årstiden er det grønt i løpet av en måned.

En varm dag i april står tre karer og prater utenfor IRMs verksted på Frogner. (legg merke til tegningene på skuffa)
En varm dag i april står tre karer og prater utenfor IRMs verksted på Frogner. (legg merke til tegningene på skuffa) Foto: Fredrik Saugstad

Han leverer produktet i bulk eller i storsekk som kan hentes eller legges ferdig på tak eller plen. Sekkene løftes med kran opp på taket og spres rundt. For å få jorda opp i storsekk uten stein og urenheter bruker han sorteringsskuffe.

- Jeg har har hatt en slik i mange år, men det er alltid et spetakkel å få torven opp i sekken, forklarer Håkon.

Endelig løst spetakkelet

Nå skal han endelig ha løst spetakkelet. Anleggsmagasinet tok turen innom IRM på Frogner en varm aprildag. Der stod det tre karer med ekspertise på hvert sitt felt sorteringsskuffer, sveising og torvtak. Og med litt forklaring og idemyldring startet transformasjonen, i dobbel forstand. En Allu Transformer DS417 TS35 ble transformert ganske enkelt til å kunne sortere miljøtrov rett i storsekk.

En hjelpemann, i dette tilfellet Håkon selv, fester storsekken på gaflene.
En hjelpemann, i dette tilfellet Håkon selv, fester storsekken på gaflene. Foto: Fredrik Saugstad

- Dette fungerte bedre enn jeg hadde trodd, kommenterer en fornøyd Håkon fra maskinen.

Vi møter han utenfor Gol på et jorde som skal bli til næringstomt. Kanskje etter noen justeringer (skuffa er bare noen dager gammel), så blir dette veldig bra mener han. Ideen har Håkon hatt en stund, men nå er den blitt virkelighet. Noe så enkelt som en påsveiset ”gaffel” som holder storsekken under skuffa var det som skulle til. Kanskje han burde tatt patent på det før Anleggsmagasinet kommer ut til leserne humrer han.

Håkon Medgard har 25 års erfaring med

miljøtorv og torvtak.
Håkon Medgard har 25 års erfaring med miljøtorv og torvtak. Foto: Fredrik Saugstad

Han har brukt mange sorteringsskuffer i løpet av de siste 15 år, men ikke på denne måten. De har brukt litt forskjellige løsninger tidligere, blant annet å henge sekken på pallegaffel og tømme oppi fra en annen maskin.

En fylt storsekk tar 1 kubikkmeter og veier mellom 1,4 og 1,5 tonn. Disse kjøres opp med eget vogntog med kran som heiser de opp på hyttetakene.
En fylt storsekk tar 1 kubikkmeter og veier mellom 1,4 og 1,5 tonn. Disse kjøres opp med eget vogntog med kran som heiser de opp på hyttetakene. Foto: Fredrik Saugstad

40.000 m2 på et år

Kort forklart er miljøtorv det torvlaget som ligger på toppen av norsk areal og utmark. Miljøtorv AS henter ut det øverste torvlaget på bakken ved opparbeiding av nydyrking. Dermed kommer det øverste torvlaget til nytte.Sesongen for torvtak starter så fort det er bart, og så fort veiene på hyttefeltet åpner.

Man bruker to mann på å ta opp og sortere torv i sekk og fire mann for å legge. Rekorden på et år var 40.000 leverte kvadratmeter. Et gjennomsnittlig hyttetak havner på 40 til 48.000 kroner og prisingen er fra 240 til 300 kroner kvadraten.

Den vanlige feilen folk gjør er å legge for lett torv, da blir den fortere tørr. En annen feil er at man legger for lite. Et torvtak bør være minst 15 til 18 cm tykt, men uansett trenger de vedlikehold.

- Jeg har ikke hatt reklamasjon på vekst på 25 år, avslutter Medgard.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2020, og sist oppdatert 26/06 2020