Fire år siden like stor optimisme

Arbeidsgivere over hele Norge varsler om oppbemanninger i kommende kvartal, viser ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer.

Sist oppdatert

Hvis du er på jakt etter jobb kan de beste mulighetene finnes i Nord-Norge og i bygg- og anleggssektoren. En undersøkelse ManpowerGroup har gjort hos 750 arbeidsgivere over hele landet for andre kvartal 2017, viser oppløftende tall jobbsøkere.

– Det er fire år siden sist arbeidsgivere var like optimistiske som nå. Dette er gode nyheter for jobbsøkere i hele Norge, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

Bygg og anlegg mest optimistiske

Av de ni sektorene som er med i undersøkelsen, er det best utsikter i bygg og anlegg, handel og service og offentlig sektor. Også industrisektoren er på framvekst, med langt mer optimistiske anslag enn på samme tid i fjor. Bare én sektor forventer netto nedbemanning. I olje og gass-sektoren forventer arbeidsgivere en nettoreduksjon i antall ansatte. Bemanningen i sektoren har vært fallende siden råvareprisene falt i 2014.

Flest i Nord-Norge

Er du på jobbjakt kan det være smart å rette blikket nordover. De mest optimistiske arbeidsgiverne finner vi nemlig i Nord-Norge ifølge Manpower. Her er netto bemanningsutsikter hele 11 prosent. Det er de høyeste forventningene Nord-Norge har siden 2011.

Andelen arbeidsgivere som planlegger oppbemanning i neste kvartal er seks prosent høyere enn de som planlegger nedbemanning. Det vil si at det er flere bedrifter som planlegger oppbemanning enn nedbemanning i den kommende perioden.

Arbeidsgivere på Østlandet og Sør-Vestlandet har også sterke prognoser for det kommende kvartalet. Forventningene på Østlandet øker for tredje kvartal på rad, med en netto forventet bemanningsøkning på 7 prosent. Det er det høyeste nivået på tre år. Også på Sør-Vestlandet er arbeidsgiverne positive, hvor utsiktene lander på 8 prosent.

Små bedrifter løfter tallene

Det er særlig små og mellomstore selskaper som vil bemanne opp i neste kvartal. Blant selskapene med mellom 50 og 99 ansatte, planlegger hele 13 prosent flere å bemanne opp enn ned i kommende kvartal.

– For første gang på lenge sier hele ni av ti arbeidsgivere at de har planer om å beholde arbeidsstyrken, heller enn å nedbemanne. Én av ti sier de planlegger oppbemanninger, sier Brath.