Mestere og mastere under samme tak

Construction City skal bli internasjonalt banebrytende. En gigantisk kunnskapspark for bygg, anlegg og eiendom med 5000 arbeidsplasser skal fordeles på 85.000 kvadratmeter.

Construction City på Ulven i Oslo blir noe av det største som har skjedd innen utdanning og samhandling i bygg- og anleggsbransjen. Ill.: AF Gruppen/OBOS
Construction City på Ulven i Oslo blir noe av det største som har skjedd innen utdanning og samhandling i bygg- og anleggsbransjen. Ill.: AF Gruppen/OBOS
Sist oppdatert

Hit skal initiativtakerne AF Gruppen og OBOS få med seg de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs-, gjenvinning- og eiendomssektoren i landet. Ulven, som OBOS kjøpte for snart halvannet år siden, blir et av de største transformasjonsprosjektene i Oslo de nærmeste årene, og vil stå helt sentralt når Hovinbyen utvikles.

Det skal bygges 3000 boliger og over 200.000 kvadratmeter næringsarealer som en del av Ulven-utbyggingen. I dette miljøet, og med 85.000 kvadratmeter, skal OBOS og AF Gruppen skape «en attraktiv kunnskapspark og et fremragende læringssenter for de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs- og eiendomssektoren», som det heter i pressemateriellet.

Klar i 2023

AF Gruppen og OBOS har ambisjoner om å skape en internasjonalt banebrytende samhandlingsarena med verdens mest spennende arbeidsplasser innenfor sin sektor. Store og små virksomheter skal samlokaliseres på tvers av næringen for å løfte innovasjons- og konkurransekraften til en hel bransje.

OBOS og AF Gruppen kommer til å flytte sine hovedkontorer til Construction City når det står ferdig i 2023. Men mange flere skal inn, så som utdanningsinstitusjoner, rådgivningsfirmaer, arkitektkontorer, eiendomsutviklere og entreprenørvirksomheter. De to initiativtakerne ønsker å skape et senter for samhandling og læring.

− Gjennom å samle næringen vil vi investere i fasiliteter og teknologi som fremmer innovasjon og synergier for arbeidstakere og studenter, sier porteføljedirektør Ida Aall Gram i AF Eiendom.

Med fra start

Flere andre virksomheter har allerede knyttet seg til Construction City, og vil delta i utforming og utbygging. Disse er:

  • Tekniske fag: GK Gruppen AS
  • Multidisiplinær rådgivning: Multiconsult
  • Forskning: SINTEF
  • Oppstartsbedrifter: StartupLab
  • Gjenvinning: Norsk Gjenvinning
  • Bank og finans: DNB

Oslo Met?

− Vi er svært glade for å få være med på laget helt fra starten. Det er viktig å samle bredden i bransjen fra dag én, sier representanter for de seks i en felles uttalelse.

− Øverst på vår ønskeliste står nå å få Oslo Met til å legge undervisningsmiljøet innenfor miljø, energi og ingeniørfag hit. Da kan vi virkelig snakke om en unik næringsklynge, også i internasjonal sammenheng, sier Aall Gram.

Kjernetanken

– Vi har ingen problemer med å kalle Construction City for noe av det største som har skjedd innen utdanning og samhandling i bygg- og anleggsbransjen, sier porteføljedirektøren.

Og initiativet bør ikke sees som en konkurrent til etablerte utdanningsinstitusjoner, ifølge henne. Kjernetanken er at Construction City skal definitivt bidra til et samlet løft.

– Vi kobler sammen utdanning og det praktiske arbeidslivet. Komplekset skal fylles med både fagarbeidere og ledelse, og mastere og mestere, som vi liker å si.

De rette aktørene

Vektingen mellom samhandling og utdanning, og teori og praksis, er foreløpig ikke avklart.

– Det er vel også et klassisk «ja, takk, begge deler»-spørsmål. Vi er tidlig i utviklingsprosessen på innholdssiden. På dette stadiet er vi mest opptatt av å sette sammen de rette aktørene for å få til klynge-effekten.

Anleggsbransjen er allerede representert ved AF Gruppen. Men det loves at også andre entreprenørbedrifter kommer.

– Vi er i dialog med flere, men det gjenstår noen formaliteter.

– Generelt er det en overveldende respons på Construction City, opplyser Aall Gram.