Underbetalte bulgarere får sin lønn av Metrostav

Metrostav har frivillig besluttet å kompensere deler av den ubetalte lønn til de bulgarske ansatte som er utnyttet.

Bulgarske arbeidere ved to Vegvesen-prosjekter i Trøndelag og Buskerud ble underbetalt.
Bulgarske arbeidere ved to Vegvesen-prosjekter i Trøndelag og Buskerud ble underbetalt. Foto: Vegvesen
Publisert Oppdatert

Lønnssituasjonen med utenlandske arbeidere i entreprenørenselskapet Metrostav er avsluttet, melder Statens vegvesen torsdag formiddag.

Statens vegvesen er ferdig med sine undersøkelser etter at varsel i mars om at bulgarske arbeidere ved to Vegvesen-prosjekter i Trøndelag og Buskerud ble underbetalt.

Dette ble oppdaget av Metrostav selv, som raskt varslet Vegvesenet som byggherre og andre offentlige instanser.

Utro medarbeider

- Felles undersøkelser utført av Vegvesenet og Metrostav har avdekket at dette skyldtes en utro ansatt i Metrostav og ikke handlinger gjort i regi av selskapet, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

Medarbeideren, som har rekruttert de aktuelle arbeiderne i Bulgaria og sørget for arbeidsavtaler, kontoer og andre praktiske forhold, har tatt deler av lønnen via ulike mellomkonti. Selskapet selv hadde få muligheter til å avdekke den ulovlige praksisen

Kompenserer

Selv om det tsjekkiske entreprenørselskapet Metrostav ikke har skapt situasjonen er selskapet bevisst den sosiale alvorlighetsgraden og følsomheten i hele situasjonen. Metrostav har frivillig besluttet å kompensere deler av den ubetalte lønn til de bulgarske ansatte som er utnyttet.

- Metrostav har demonstrert gode intensjoner og ett høyt samfunnsansvar. Selskapet er tydelig på at de har nulltoleranse for lignende handlinger. Saken er avsluttet fra vår side, sier Jon Molnes.