Eldar døpte Eldar

Dette skal være den første elektriske 35-tonneren i verden på en byggeplass.

Eldar Vågan døpte maskinen til Eldar.
Eldar Vågan døpte maskinen til Eldar. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

-Gjøvik Kommune er først ut i verden med en elektrisk beltegraver i denne størrelsen på en byggeplass, kunne administrerende direktør i Nasta, Tom Johansen, slå fast på tirsdag.

Maskinen er signert Nasta Spesialproduksjon og eies av Nasta Utleie. Nå skal den kjøres av Kjenseth Maskin i seks til ni måneder med muligheter for forlenging her på Biri.

Miljøfokus

Gjøvik kommune har satt i gang fyrtårnprosjektet «Nytt Omsorgssenter på Biri 2020» og arrangerte pressekonferanse sammen med Sweco, Betonmast, Kjenseth Maskin, Nasta, Nasta Utleie og selvsagt Eldar Vågan som fikk æren av å døpe maskinen.

Prosjektet har stor fokus på miljø og det ferdige bygget i massivtre skal ha passivhusstandard med energikarakter A. Det brukes fornybar energi, varmepumpe med borebrønner i fjell, solceller og solfangere.

Jan Ivar Ibsen i Nasta Spesialproduksjon med strømkabel og strømcontaineren i bakgrunn.
Jan Ivar Ibsen i Nasta Spesialproduksjon med strømkabel og strømcontaineren i bakgrunn. Foto: Fredrik Saugstad

Eldar

Byggefasen skal gjøres med så lavt CO2-utslipp som mulig med lavkarbobetong, krav til maskiner om el-drift eller biodiesel.

Og det er her Eldar kommer inn i bildet, maskinen altså, ikke Eldar Vågan.

Det er en Hitachi ZX350LC-6 som bygget om til å gå på nettstrøm via kabel. Da har den fått elektrisk vannavkjølt motor på 265 kilowatt (dieselmotoren i denne maskin har 210 kW) og modellnavnet Zeron ZE350LC. Energitapet er på fattige fire prosent forklarer Jan Ivar Ibsen som nå har 20 års erfaring med spesialmaskiner fra Nasta Spesialproduksjon.

Følger med på kabelen

Maskinfører Even Solbakken i Biri-firmaet Kjenseth Maskin hadde allerede fått 40 timer i Zeron-maskinen.

Maskinfører i Kjenseth Maskin, Even Solbakken.
Maskinfører i Kjenseth Maskin, Even Solbakken. Foto: Fredrik Saugstad

– Den er som en vanlig maskin å kjøre, men jeg må følge litt ekstra med på kabelen når jeg skal flytte på maskinen, forklarer han.

Strømcontaineren med føringskabel fra trafostasjon til venstre og kabelmater til maskin til høyre.
Strømcontaineren med føringskabel fra trafostasjon til venstre og kabelmater til maskin til høyre. Foto: Fredrik Saugstad
Eieren er egentlig Egil Koch, daglig leder i Nasta Utleie, som nå håper på flere leietakere etter det første prosjektet er ferdig.
Eieren er egentlig Egil Koch, daglig leder i Nasta Utleie, som nå håper på flere leietakere etter det første prosjektet er ferdig. Foto: Fredrik Saugstad

Les mer om Eldar i Anleggsmagasinet Nr.5 2019.