Lanserer «Grønt stål»

«Grønt Stål» gjør det mulig for bestillere og tilvirkere å klimakompensere stålet.

Nå lanseres muligheten for klimakompensert stål.
Nå lanseres muligheten for klimakompensert stål. Foto: Geir Hasle
Publisert Oppdatert

– Det viktigste vi som bransjeorganisasjon kan gjøre for miljøet, er å hjelpe våre medlemmer til å redusere deres klimapåvirkning, sier Kjetil Myhre, daglig leder i Norsk Stålforbund.

Dette gjøres gjennom skogplanting i et langsiktige, bærekraftig prosjekt sammen med Zero Mission. Bak satsingen står Norsk Stålforbund og Mekaniska Verkstädernas Riksförbund (MVR).

Moderne og høyfast

– Stålindustrien har alltid jobbet hardt for å redusere energibruken og forbedre miljøytelsen, blant annet ved å redusere energibruken. En annen måte å redusere miljøpåvirkningen på er å redusere materialmengden ved å bruke moderne høyfaste stål. Samtidig arbeider SSAB, LKAB og Vattenfall med langsiktig utvikling av metoder for fullstendig karbondioksidfritt stål i prosjektet HYBRIT, sier Myhre.

Bolivia

– Dette arbeidet fortsetter selvfølgelig, og det ser veldig lovende ut, men det tar tid og vi må bremse CO2-økningen i atmosfæren allerede nå. Derfor lanseres nå muligheten for klimakompensert bruk av stål gjennom et Plan Vivo-sertifisert treplantingsprosjekt i Bolivia med hjelp av selskapet Zero Mission, sier Myhre.

Dette går under navnet Grønt Stål. Ca. 17 prosent av økningen i karbondioksid i atmosfæren skyldes ifølge FNs klimapanel, IPCC, avskoging.

I prosjektet Grønt Stål samarbeider Norsk Stålforbund og MVR med Sinf, Stål & Mekangruppen, Plåt & Ventföretagen, Svensk Byggplåt, Den Norske Stålgruppen, Industrigruppen Stål & Fasade, Norsk Forening for Stålkonstruksjoner og Stål og Metallgrossistenes Forening.