Skal forsøke å slappe av

Fred Partyka mønstret av i dag, etter 14 år som maskinselger hos Nasta og et helt liv med maskiner.

Fred Partyka skal forsøke å slappe av fremover, men han er ikke helt klart for å sette seg ned enda.
Fred Partyka skal forsøke å slappe av fremover, men han er ikke helt klart for å sette seg ned enda. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

- Jeg er ble født med maskiner siden faren min drev med, forklarer Partyka.

Allerede som ung tenåring var han en habil maskinfører. Senere skulle han jobbe med tunnel og sprenging, med fartstid fra Norwegian Contractors som bla drev i Polen. Kunnskapen derfra kom godt med i Fagerstad Maskin/ Tamrock Norge og Knutsen Maskin hvor han solgte Atlas.

Før han kom til Nanset Standard, var han to år hos Johs. Møllers Maskiner hvor han solgte Liebherr og Neuson.

Det hører med til historien at han ble tilbudt jobb i Nanset Standard allerede i 1988, men han startet først i 2006.

Kvalitet, ikke kvantitet

Han har aldri vært den som har solgt flest maskiner, men det har vært veldig jevnt, både i gode og dårlige tider, bedyrer han.

- Jeg har konsentrert meg om å ha fornøyde kunder.

Og kundene hans har blitt der, bekrefter Tom Ola Bjerkestuen, maskinselgeren hos Nasta Lillestrøm som skal forsøke å ta over stafettpinnen. Partykas siste dag har blitt markert på Lillestrøm-avdelingen, forklarer han.

Etter et helt liv med maskiner, har han lyst til å fortsette med det.
Etter et helt liv med maskiner, har han lyst til å fortsette med det. Foto: Fredrik Saugstad

Livet endrer seg

De siste månedene har han jobbet som konsulent. Bakgrunnen er at han egentlig hadde planlagt å gå av da han var 65. Planen var at han og kona, gjennom et helt liv, skulle reise og kose seg. Da hun ble syk og gikk bort, ble livet og planen endret.

- Da orket jeg ikke å slutte, og ville jobbe videre, forklarer han.

Godt likt

Både i organisasjonen og ute er Fred godt likt. For ikke lenge siden skulle han og hans nåværende bedre halvdel ut å spise en finere middag, men da han skulle betale, var allerede regninga gjort opp.

- Noen hadde nok sett jeg gikk inn, men jeg vet ikke hvem, smiler han. For han betyr det at han har gjort noe riktig opp igjennom.

I tenkeboksen

Hva han skal gjøre nå, vet han ikke, men han føler ikke at han er klar for å "sette seg ned" riktig enda. Selv om han blir 68 i sommer, føler han seg nemlig langt yngre.

- Jeg er 16 i huet, det er det som er problemet, ler han.