Norges luftigste anleggsplass

Vidar Almstad (31) har god utsikt til arbeidsplassen sin, 1200 meter over dalbunnen.

anlegg fjell
anlegg fjell
Sist oppdatert
Høydeskrekk er ikke noe tema hvis du skal jobbe for Almstad minimaskiner.
Høydeskrekk er ikke noe tema hvis du skal jobbe for Almstad minimaskiner.

Høydeskrekk er ikke noe tema hvis du skal jobbe for Almstad minimaskiner. Valldal-firmaet har nemlig gjort det til en liten spesialitet å utføre jobber i - mildt sagt - svært ulendt terreng.

Vidar og kollega Sander Almstads har i sommer jobbet med minigraver i den stupbratte skråningen nedenfor fjellet Mannen ved Horgheim i Romsdalen.

De har laget to platåer for grunnboring, hver på 8 x10 meter. Det ene på den fremste delen av Mannen, som har glidd ut og ligger 15-20 meter fra toppen.

Det andre et stykke ned i skråningen mot dalbunnen. I fjor gjorde firmaet også grunnarbeid for en betongbunker som er bygget på Mannen.

Minimaskinen på 3,5 tonn er flydd inn med helikopter, et Super-Puma som kan løfte og frakte opp til 3,8 tonn.

Jobbene er gjort på oppdrag fra Åknes/Tafjord Beredskap IKS, et interkommunalt selskap som driver overvåkning av fjellskred.

- Vi har vel hatt 14 dager effektivt anleggsarbeid i sommer. Det nytter ikke å kjøre når været er dårlig, for eksempel når det striregner og det er glatt i ura, for sikkerheten er viktig, sier Vidar, som har brukt det sikkerhetsutstyret som er nødvendig for å kunne utføre jobben.

Dårlig fjell

For fjellet er ikke bare usikkert, det er rett og slett dårlig. Og rasfarlig, siden det nettopp er rasfare som er utgangspunktet for jobben i Mannen. Men Vidar vil ikke overdrive farene med jobben. Å få steinras i hodet har ikke vært noe stort tema. Men han har opplevd at sprekkdannelsene oppe på toppen har kommet så raskt at de har vært merkbare fra gang til gang.

Selv om det ser utrolig bratt ut i steinura, har det vært overkommelig å komme seg opp og ned fra den luftige arbeidsplassen. - Du må passe på hvor du setter beina, men det har gått greit både å komme seg til og fra maskinen og å gjøre jobben vi skulle gjøre. Men det er klart at du blir litt svett når du er kommet opp etter endt maskinøkt, sier Vidar Almstad.

Går på snøbre

Han har opplevd fjellet både på gode og ikke fullt så gode dager, både på sommerstid og når snøskavlene har dekket store områder på vår, høst og vinterstid. - På de første befaringene i fjor gikk vi på snøbre utover kanten her ned til det nederste platået.

Det var litt spesielt å være med på. I år er det lite snø sammenlignet med i fjor, sier Vidar Almstad, som også har hatt lignende jobber før Mannen.

- Vi har gjort en god del jobber for Åknes/Tafjord Beredskap IKS, også i Åkreneset. Der er ikke arbeidsforholdene fullt så dramatiske, sier Vidar.

- Ellers driver vi på med mye forskjellig arbeid, både kommunalt og privat. Neste oppdrag er for øvrig noen hyttetomter vi skal gjøre grunnarbeider for, forteller Vidar Almstad.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2010, og sist oppdatert 06/04 2017