Norgespremiere

Kundene ville ha et robust produkt, Tokvam svarer med FK30, hydraulisk drevet feiekost med flytfunksjon.

Innebygget flytfunksjon skal gjøre at kosten følger underlaget uten bruk av hjul.
Innebygget flytfunksjon skal gjøre at kosten følger underlaget uten bruk av hjul. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert
Daglig leder i Tokvam, Finn Kristian Tokvam, med Norgespremiere. Det er første gang den norske produsenten er med på Bedre Landbruk.
Daglig leder i Tokvam, Finn Kristian Tokvam, med Norgespremiere. Det er første gang den norske produsenten er med på Bedre Landbruk. Foto: Fredrik Saugstad

Den egner seg til både vårrengjøring, vintervedlikehold for svart asfalt, på anleggsområder og veiskuldre, forklarer daglig leder, Finn Kristian Tokvam.

Flyter uten hjul

Når Tokvam spurte brukerne hvor skoen trykket, skal de ha fått til svar noe som tilsa at et så robust produkt som mulig var ønsket. Det norskproduserte redskapet har blant annet rustfrie seigherda stål på de kritiske boltene og konstruksjonen skal være robust. 

FK30 skal egne seg for kjøring i 40 til 50 kilometer i timen og esset i ermet er flytfunksjonen. Med blant annet fjærbelastning skal det følge underlaget godt uten bruk av hjul.

Tokvam ble en samarbeidspartner med Felleskjøpet i juni og resultatet er 250 kundesolgte enheter frem til nå.

En Cat 908M er en godt egnet bæremaskin for FK30.
En Cat 908M er en godt egnet bæremaskin for FK30. Foto: Fredrik Saugstad

Produktivitet

Den opprettholder mellom 30 og 60 kilos marktrykk i de nevnte hastighetene. I tillegg vil føreren kunne justere inn kosten visuelt med egne siktepinner på toppen av feiekosten. I følge Tokvam selv har en kunde testet redskapen på en rode som normalt tar seks til syv timer. Resultatet ble at han sparte inn en time, i følge Tokvam.

Av egnede bæremaskiner, er det selvsagt hjullastere som Cat 908M, men også traktorer, reskapsbærere som Wille og til og med lastebiler. På traktorsiden er den aktuell for modeller med alt fra 80 til 300-hestekrefter. På hjullastersiden kan den brukes på alt fra fem til 20 tonns maskiner. Poenget er at den krever fra 60 liter på hydraulikken for den minste og 70 til 80 liter på den store utgaven. FK30 finnes i to bredder, 250 og 300 centimeter og to diametere, 700 og 900 millimeter.

 

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017