Samarbeid sparer miljøet for tonnevis med plast

Norsk Gjenbruk og Ramirent har utviklet Modulcover, et dekke som erstatter plasten på byggmoduler. Forventningen er at dette vil spare miljøet og Ramirent for mellom 8–12 tonn plast bare i Norge.

Det startet med en forespørsel fra Norsk Gjenbruk om det var mulig å fjerne plasten som var rundt modulene når de ikke var i bruk. Jens Brustad (t.v.) fra Norsk Gjenbruk og Wilfred Fowler, Ramirent.
Det startet med en forespørsel fra Norsk Gjenbruk om det var mulig å fjerne plasten som var rundt modulene når de ikke var i bruk. Jens Brustad (t.v.) fra Norsk Gjenbruk og Wilfred Fowler, Ramirent.
Sist oppdatert

For Ramirent, startet det hele med en forespørsel fra Norsk Gjenbruk om det var mulig å fjerne plasten som var rundt modulene når de ikke var i bruk. Dette ville forenkle kjøringen av disse.

− Modulene er som regel åpne på siden, og må dekkes, forklarer Wilfred Fowler, Technical Manager Modules Norway i Ramirent.

– Vi fikk høre fra Jens Brustad hos Modulcover, at de ser på en løsning som vi kunne utarbeide i fellesskap, og resten er historie, sier han.

Framtvinger innovasjon

− Bygg- og anleggsbransjen er verstingen når det kommer til plastavfall men vi opplever også ett stort kollektivt fokus fra bransjen rundt miljøproblematikken, spesielt plast, sier Jens Brustad, daglig leder i Norsk Gjenbruk.

− Når utbyggere stiller tøffere miljøkrav til entreprenørene, vil samarbeid, innovasjon og nyskapning tvinges frem.

Brustad er glad for at Ramirent har bidratt til å utvikle produktet: - Vi la merke til alle modulene som var pakket inn i plast, og tenkte at her kommer det til å bli et problem fremover, sier han.

– Vi kontaktet flere aktører, men det var egentlig bare Ramirent som var villig til å gå «all inn» i prosjektet.

Nominert

Produktet ble såpass bra, at det til slutt ble nominert til Avfall Norges innovasjonspris, men gikk ikke helt til topps. Jens Brustad og Wilfred Fowler er uansett fornøyde:

− Vi er veldig stolte over hva vi har fått til på bare ett år, og nominasjonen gir oss energi til å jobbe videre med produktet vårt.

− Bare det faktum å være nominert, betyr at vi har gjort noe riktig og gir oss tro på at det vi gjør er viktig, legger Fowler til.

– Vi har om lag 4.700 moduler som fraktes på norske veier, så dette blir veldig synlig.

God brukerrespons

Modulcover har fått svært gode skussmål fra de som har prøvd produktet.

– Spesielt transportører setter pris på dette, forteller Fowler.

– Det går fortere å fjerne og montere, og man slipper å spikre med lekter for at plasten skal sitte. Det beste er at man slipper vannskader, og at det føles tryggere.

− Vi satser på at Modulcover er tilgjengelig i Skandinavia om kort tid, sier Jens Brustad til slutt.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2018, og sist oppdatert 13/06 2018