Temperaturen på utleiebransjen:

Omsetningsutviklingen stoppet opp

Historisk høyt nivå i bygg- og anlegg, men utleiebransjen har ikke vært med på veksten

Det er ingen krise, men en liten nedgang fra et høyt nivå. Et nivå som mange andre bransjer kan være missunnelige på, i følge Gansmo. Illustrasjonsbilde
Det er ingen krise, men en liten nedgang fra et høyt nivå. Et nivå som mange andre bransjer kan være missunnelige på, i følge Gansmo. Illustrasjonsbilde Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert
Odd Arne Gansmo, økonomisjef i UCO AS, holder en finger på utleiebransjens puls.
Odd Arne Gansmo, økonomisjef i UCO AS, holder en finger på utleiebransjens puls. Foto: Fredrik Saugstad

2014-tallene er så å si på samme nivå som 2013. (2015-tallene foreligger ikke før til høsten.) En resultatnedgang fra 11,7 til 9,1 prosent. Det er en nedgang på 22,6 prosent eller 175 millioner i driftsresultat som er borte.

Odd Arne Gansmo, økonomisjef i UCO AS, ga oss temperaturen på utleiebransjen under Utleiekonferansen på onsdag.

Årsaken til tilbakegangen er at prisene har flatet ut og gått litt ner, kostnadene har økt 2 til 4 prosent. En valutasvekkelse på 20 prosent som slår ut 2 til 4 prosent i resultateffekt på årsbasis, har også dratt ned forklarer han.

En liten nedgang

Omsetningsutviklingen har endret seg til at Bygg- og anleggsnæringen i 2013-2014 har økt med 4,5 prosent, mens utleienæringen har gått tilbake med 0,1 prosent. BA-næringens vekst har nå flatet ut og det finnes en overkapasitet, dermed vokser utleienæringen mindre. Den totale andelen av maskininnsatsen i BA-næringen har sunket fra drøye 33 prosent i 2013 til 30,4 prosent i 2015.

Historisk høyt

Nivået på bygg- og anleggsbransjen er på et historisk høyt nivå. Byggaktiviteten beveger seg slak bortover, men økningen i anlegg har vært voldsom. Utleiebransjen har vært ute å kjøpt en del maskiner, men verdien av investeringene på anleggsmaskiner de siste to årene er over 90 prosent kjøpt av entreprenørene selv.

Penetrasjonen ned

Utleieproduktene utgjør omtrent tre prosent av byggekost, det er tall som utleiebransjen operer med. Og for anleggskost er det 10 prosent. Tar man med mobilkran og forskaling (som ikke er med her) utgjør utleieprodukter omtrent 5 prosent av total byggekost. Gjennom at anlegg har vokst så mye de siste årene har utleieselskapenes penetrasjon av BA-næringen gått ned.

Selv om det har sett ut som utleieselskapene har vært ute og kjøpt masse gravemaskiner, så er det ingenting mot hva anleggsentreprenørene har kjøpt.
Odd Arne Gansmo, økonomisjef i UCO AS

 

Ingen krise

Det er ingen krise, det er bare litt ned fra et høyt nivå. Det er mange bransjer som kan misunne oss denne prosenten, mener han.

De store selskapene har fortsatt omtrent den samme markedsandelen, de mellom 10 og 50 millioner i omsetning som har hatt omsetningsvekst på 13 til 14 prosent. De som gjør det best er de som ligger mellom 50 og 100 millioner i omsetning.

Veldig stor variasjon

I følge oversikten går 20 prosent av selskapene med underskudd, 40 prosent leverer et driftsresultat under bransjesnittet. Men 15 prosent av selskapene leverer over 20 prosent over snittet og 10 prosent av selskapene leverer 25 prosent over snittet. Det er altså veldig stor variasjon i resultatene.

2015: Forsiktig nedgang

2015-tallene foreligger i august, men det man kjenner til så langt, er volummessig ligger det på 2014-nivå, men Gansmo er redd resultatet skal ned litt til. Når det begynner å butte litt, er det på tide å se på effektivitetsutvikling.

Utleiebransjen gikk ned 175 millioner i driftsresultat fra 2013 til 2014. Illustrasjonsbilde
Utleiebransjen gikk ned 175 millioner i driftsresultat fra 2013 til 2014. Illustrasjonsbilde Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2016, og sist oppdatert 06/04 2017