Hedersprisen for god design 2014:

Øveraasen til topps på designpallen

Familiebedriften Øveraasen og Eker Design har utviklet en maskin som tar snørydding på flyplasser mange tiår inn i fremtiden. På Designdagen onsdag kveld mottok de Hedersprisen for god design.

Performance Line er designet og utviklet av Øveraasen og Eker Design.
Performance Line er designet og utviklet av Øveraasen og Eker Design.
Publisert Oppdatert
Øveraasen vant Hedersprisen for god design 2014 med deres Performance Line.
Øveraasen vant Hedersprisen for god design 2014 med deres Performance Line.

- Design er nødvendig for å hevde seg i et hardt konkurranseklima. Da holder det ikke at produktet ditt er teknisk bra alene. Design har hjulpet oss å få ned produksjonskostnadene og samtidig utvikle en mer driftssikker og servicevennlig snørydder som du snart finner på flyplasser over hele verden, sa administrerende direktør Thor Arve Øveraasen i forbindelse med utdelingen.

- Dette er en modig designjobb for en liten og tradisjonsrik bedrift på Gjøvik. Sammen med Eker Design har Øveraasen laget en snøryddemaskin verden aldri har sett maken til før, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

Les også: Øveraasen nominert til designpris

Futuristisk snørydder

Nye utslippsregler som gjelder fra og med i år gjorde at Øveraasen måtte skifte til en mer miljøvennlig motor. De kunne nøyd seg med det, men den norske produsenten bestemte seg for å utvikle en maskin som skulle møte fremtidens krav til miljø, vedlikehold og snørydding.

Mens selskapets egne ingeniører bygde innmaten til den nye maskinen, gikk Øveraasen og Eker Design i tospann i gang med å utvikle de ytre delene. Eker Design gjennomførte omfattende intervjuer og brukerundersøkelser både blant Øveraasens ansatte og ute på flyplassene.

Resultatet er en snøryddingsmaskin der alt er tenkt ut på nytt. Den nye motoren bruker 10-12 prosent mindre drivstoff og utskiller renere eksos. Karosseriet er laget av komposittmaterialer istedenfor stål, noe som løser rustproblemer. Alle karosserideler kan åpnes slik at servicepersonalet lettere kan komme til. I tillegg kan brukerpanelet i førerhuset styres selv med arbeidshansker på, dette bedrer både komfort og sikkerhet på kalde dager.

Befester sin posisjon

- Øveraasen er et godt eksempel på hva bedrifter kan oppnå ved å satse på design, sier Aandal Røijen. - De er allerede verdensledende på sitt felt, men denne visjonære bedriften hviler ikke på laurbærene. Med Øveraasen Performance Line befester de sin posisjon i et tøft internasjonalt marked.

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designmetodikk for å øke konkurranseevne og verdiskaping.

Les også: Øveraasen viser vei