Gratis-app mot smitte i bygg og anlegg

Med gamification skal appen ForeBYG Smitte hindre koronaviruset å spre seg. Appen gir råd og veiledning til hensynsfull adferd i konkrete arbeidssituasjoner.

Appen er gratis og tilgjengelig på norsk, engelsk, polsk og dansk, og kan lastes ned på iPhone- og Android-telefoner og PC.
Appen er gratis og tilgjengelig på norsk, engelsk, polsk og dansk, og kan lastes ned på iPhone- og Android-telefoner og PC. Foto: Geir Hasle, ill.foto
Sist oppdatert

På bygg- og anleggsplasser rundt om i Norge er det mye aktivitet til tross for koronapandemien. Derfor har Rambøll utviklet appen ForeBYG Smitte, som simulerer en rekke typiske situasjoner der det er en smittefare som håndverkerne må være klar over og handle ansvarlig i forhold til.

Hverdagslige handlinger

– Det kan være utfordrende for håndverkerne å forholde seg til strenge regler for smittevern i en hektisk arbeidssituasjon der man gjerne har ulike vante måter å jobbe på. Det er spesielt i hverdagslige handlinger vi trenger påminnelse om å endre atferden vår, som den nye koronasituasjonen krever, sier senior HMS- og SHA-rådgiver i Rambøll, Håvard Gilja, i en pressemelding, Han har vært med og utvikle appen.

Alle rådene er internt kvalitetssikret mot bransjens smittevernregler, og oppdateres fortløpende. Appen er gratis og tilgjengelig på norsk, engelsk, polsk og dansk, og kan lastes ned på iPhone- og Android-telefoner og PC.

Virtuelle scenarier

Det digitale læringsformatet gjør det enkelt for alle på byggeplassen å gjennomføre øvelsene.

Håndverkerne ledes gjennom noen scenarier på en virtuell arbeidsplass. Det interaktive i spillet gjør det mulig å jobbe med HMS på en mer engasjerende og virkelighetsnær måte.

– Appen er allerede i bruk på danske byggeplasser og tilbakemeldingene derfra har så langt vært utelukkende positive. Vi går nå inn i en tid der et viktig fokus blir å opprettholde våre nyetablerte hygienevaner. Vi tror at appen vil kunne være til god hjelp i dette arbeidet, sier Gilja.

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2020, og sist oppdatert 03/04 2020