Kompetansesvindelen - del 3

– Eier ikke bakmennene moral?

Respons: – Hvis firmaer selger kompetansebevis til folk som ikke kan kjøre maskiner, få dem ut av markedet, mener Otto Waale.

Otto Waale er kompetanseveileder ved Norsk Fagutdanning, en av landets største kurstilbydere for maskinførere.
Otto Waale er kompetanseveileder ved Norsk Fagutdanning, en av landets største kurstilbydere for maskinførere. Foto: Geir Hasle
Sist oppdatert

Waale har merket nedgang i antall polske kursdeltakere, særlig det siste året. Waale tror falske kompetansebevis spiller en betydelig rolle, og at uvesenet sannsynligvis er mer utbredt enn noen hittil har forestilt seg.

Han ser opprullingen i Vestfold som en bekreftelse på alle ryktene om dokumentfalsk i bransjen, når AnleggsMagasinet ber om kommentar.

Kun egen vinning

– Jeg klandrer ikke de som kjøper ulovlige bevis, og jeg kan tenke meg at de fleste gjør det i god tro, sier Waale.

– Hva jeg synes om de som selger, vil jeg helst ikke ha på trykk, men de har åpenbart ingen omtanke for andres liv og helse, kun egen vinning. De er medansvarlige for potensielt livsfarlige hendelser på anleggsplassene, og må stilles til ansvar.

Waale stiller seg hoderystende til at Vestfold–firmaet er godkjent kursbedrift.

– Det forundrer meg, sånt skal bare ikke skje. Opplæringsbransjen på anleggsmaskiner er stor, og jeg har generelt godt inntrykk av kollegene. Men jeg mener det dessverre er naivt å tro at det bare finnes ett useriøst kurssted i landet.

Illustrasjon.
Illustrasjon. Foto: Geir Hasle

I beste fall

Det lovfestede kompetanseopplegget omfatter 40 timer med teori, inkludert praktisk kjøring. Kurset har flere moduler og går over tre dager. Deretter skal elevene ha en treningsperiode med godkjent fadder. Kurset avsluttes med oppkjøring/eksamen, og koster til sammen rundt 7000 kroner.

Et ulovlig kompetansebevis koster til sammenligning 15.000 kroner, og omfatter i beste fall en halvtimes videosnutt. Illegalt betyr med andre ord over dobbel pris og fint lite lærdom. Til gjengjeld slipper kjøper å bruke tid og risikere stryk.

Rydd opp

Otto Waale peker på særlig to løsninger for å rydde opp: langt større fokus på HMS hos arbeidsgiverne og økt kontroll fra Arbeidstilsynet.

– Jeg mener at særlig sistnevnte kan gjøre mye. Arbeidstilsynet bør bli med på kursene for å sjekke at det faktisk gis lovlig opplæring. Det handler ikke bare kompetansebevis uten opplæring, men også å rydde opp blant cowboyer i bransjen som ikke gjennomfører nødvendige timer i sine kurs, sier Waale.