Riksvegsrøveri?

Riksveg 3/25 mellom Løten og Elverum bygges raskere, bedre og langt billigere. Men det gir ikke billigere bompasseringer.

Riksveg 3/25–prosjektet blir økonomisk svært vellykket, men det vil ikke bilistene merke noe til.
Riksveg 3/25–prosjektet blir økonomisk svært vellykket, men det vil ikke bilistene merke noe til. Foto: Geir Hasle
Publisert

Nye riksveg 3/25 på 27 kilometer ligger an til å bli en solskinnshistorie. OPS–byggingen går raskere enn antatt, og blir 20 prosent eller 1,5 milliarder kroner under Vegvesenets interne kostnadsanslag, inkludert Skanskas risikopåslag.

Ikke villig

Men til tross for langt billigere vegutbygging er samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ikke villig til å la trafikantene passere bomstasjonen billigere når strekningen åpnes for trafikk. Bilistene skal fortsatt betale 40 kroner per passering, noe som betyr at de kommer til å betale oppimot 80 prosent av vegens kostnad.

Skuffet og forbannet

– Dette er et gedigent løftebrudd og forsøk på landevegsrøveri, tordner ordføreren i Løten, Bente Elin Lilleøkseth (Ap), overfor NRK.no. Fylkesråd Anne Karin Torp i Hedmark er ikke mindre skuffet og forbannet.

De hadde uten videre forventet at besparelser i milliardklassen også ville komme bilistene og folk flest til gode.

Lignende skal ikke skje

Men det vil seg ikke. Samferdselsministeren sier at bilistene må belage seg på å betale etter oppsatt plan.

Overfor NRK.no lover Jon Georg Dale likevel følgende; at lignende ikke skal i kommende og overraskende billige vegprosjekter.

Det er et «brutalt» OPS–kjennetegn at entreprenøren ikke får utbetalt en krone før nye riksveg 3/25 er åpnet, og det skal skje innen 1. november 2020. Etter denne tid lempes børen over på trafikantene.