kompetansesvindelen - del 7

Risikoekspert: – Dette kan gå til helvete på flere måter

Falske kompetansebevis er ikke et problem bare for individet, men hele samfunnet. - Juksemakerne vinner, mens liv, lemmer og sunn konkurranse taper, mener Kjell-Ola Kleiven.

Kjell–Ola Kleiven tror byggherrene har et for ensidig kostnadsfokus, og at mange gambler på at det sikkert går bra på anleggsplassene. Foto: Unikfoto
Kjell–Ola Kleiven tror byggherrene har et for ensidig kostnadsfokus, og at mange gambler på at det sikkert går bra på anleggsplassene. Foto: Unikfoto
Publisert Oppdatert

Kjell–Ola Kleiven er mest kjent fra «Svindeljegerne» på TV3.

Kleiven er også arbeidende styreleder i Risk Information Group, og sikkerhetsekspert på risiko, trusler og økonomisk kriminalitet.

Han jobber for en rekke private og offentlige virksomheter, og har forholdt seg til mange former for dokumentfalsk; førerkort, CV’er og pass, for å nevne noe.

Medskyldige byggherrer

Kleiven frykter at byggherrene slipper for lett unna i kompetansebevissaken.

– Mange byggherrer forstår hva som skjer, men har nok et ensidig fokus på å få kostnadene ned. Jeg tror de gambler på at det sikkert går bra på anleggsplassene.

– Men de bør være veldig klar over sitt ansvar for at norske anlegg befolkes av mennesker med rett kompetanse. For en profesjonell og ansvarlig aktør nytter det ikke å skylde på at man ikke visste. Byggherrene skal vite hvem som jobber på vegne av dem, og at kompetansebevisene er lovlige. I motsatt fall er de etter mitt skjønn medskyldige for fatale situasjoner.

Urovekkende

Det trengs ikke rakettforskning for å se at falske kompetansebevis i anleggsbransjen undergraver sikkerheten for fører og omgivelser. I tillegg butter falske beviser mot sunn konkurranse.

De som har orden i sysakene kan vanskelig vinne mot falsk dokumentasjon, som gir billigere arbeidskraft og mulig sosial dumping. Sikkerhetseksperten synes det er sterkt urovekkende at folk har papirer på kvalifikasjoner de strengt tatt ikke har.

– Risikoen er at noe kan gå skikkelig til helvete på flere måter. Dette er ikke et problem bare for individet, men hele samfunnet, mener Kleiven.

Mafialignende

Kjell–Ola Kleiven er rimelig sikker på at vi trygt kan regne med at de som produserer og forhandler falske kompetansebevis er del av et tøft, mafialignende miljø. Mest sannsynlig omfatter det enda alvorligere kriminalitet som narkotikatrafikk, hallikvirksomhet og menneskehandel.

– Lovbrytere på ett område, er det erfaringsmessig også på andre. Kriminalitet med god fortjeneste gir få skrupler, sier Kleiven.