Svakere start på maskinsalget

Oppbremsingen i 4.kvartal ser ut til å fortsette inn i 2020.

Salget av anleggsmaskiner ventes å synke ytterligere når vi får tallene for andre kvartal.
Salget av anleggsmaskiner ventes å synke ytterligere når vi får tallene for andre kvartal. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

Statistikkene for 1. kvartal for anleggsmaskiner er nå offentliggjort av MGF, og viser en svakere start på 2020 enn 2019.

Forventet svak vekst

Det var en forventning om en svak vekst i inneværende år, før vi ble rammet av coronavirus, svak kronekurs og en oljepris i fritt fall.

Således viser 1. kvartal en nedgang fra 2019 på 11,5% (105 maskiner) og salget endte tilslutt på 805 maskiner (mot 910 i 2019).

Kronekurs, oljepris og coronavirus

- Vi er inne i en historisk tøff periode for norske virksomheter, men vi venter ikke å se den fulle effekten av lav oljepris og coronaviruset før i statistikken for 2. kvartal, forklarer direktør Tone M.L. Grøstad i MGF.

Tone Lindberg Grøstad, direktør i Maskingrossistenes Forening.
Tone Lindberg Grøstad, direktør i Maskingrossistenes Forening. Foto: Fredrik Saugstad

- Vi har også inntrykk av at økt kronekurs i en viss grad påvirker salget i den grad at investeringen blir til dels mye høyere enn for bare noen måneder siden. Og når vi da kombinerer dette med at en del virksomheter har en stor belastning av myndighetenes reguleringer vil dette ytterligere forsterkes, forklarer hun videre.

Tror på innhenting i tredje kvartal

Når det er sagt, vil tiltak som raskere igangsetting av oppstartsklare prosjekter innenfor anlegg kunne virke positivt på salget. Jeg tror at vi vil se en nedgang i andre kvartal og at vi starter innhentingen i tredje kvartal, forutsatt at vi ikke får et tilbakeslag på smittesituasjonene og strengere tiltak igjen.

Etter en historisk god start på 2019 hadde vi en oppbremsing på totalt antall solgte anleggsmaskiner i 4. kvartal, og dette ser ut til å fortsette inn i 2020.

Totalmarkedet for anleggsmaskiner - akkumulert tabell.
Totalmarkedet for anleggsmaskiner - akkumulert tabell. Foto: MGF

Minigravere ned 28 prosent

Nedgangen gjelder alle de største undergruppene som minigravere på belter (-28%), gravemaskiner på belter (-14,5%) og hjullastere (-12,6%).

Sterk økning på valser og utleggere

Utstyr knyttet til asfaltarbeid har i lengre tid hatt en fallende kurve, mens vi ser at både gruppen tandem- og asfaltvalser (+78,6) og asfaltutleggere (+420%) gjør sitt sterkeste 1. kvartal de siste fem årene.

Pilene går nedover i første kvartal, men effekten av svak krone og korona vil vises enda tydeligere i 2.kvartal.
Pilene går nedover i første kvartal, men effekten av svak krone og korona vil vises enda tydeligere i 2.kvartal. Foto: MGF

Beltegravere under 11 tonn

Innen segmentet gravemaskiner på belter ser vi en svak vekst i de minste maskinene (under 11 tonn) hvor det er solgt 83 maskiner i år mot 78 i 2019.

Stor nedgang på 21- til 66-tonnere

Den aller største tilbakegangen har vi på 21,1 – 24 tonn med en nedgang på 39%, 24,1 – 28 tonn med 49% og 50,1 – 66 tonn med 74%.

For alle disse tre undergruppene er dette de svakeste tallene de siste fem årene.

Ønsker du kun å bestille denne utgaven? Send SMS med kodeord "TAB203" til 2205. Bladet kommer da rett i postkassen, og koster kr 149,-

OBS: Husk at TransportMagasinet i april måned 2020 har tidenes tilbud på abonnement. For kun 545 kroner, får du 10 utgaver av både TM og AM hjem i postkassen det neste året. Send SMS til 2205, skriv TAB 4.

Fylkesvis

Statistikken følger fortsatt de gamle fylkesinndelingene og vi ser at det har vært en vekst i 7 av fylkene. Møre og Romsdal (+80%), Sogn og Fjordane (+47%) og Oslo (+31%) har hatt størst oppsving, mens den største tilbakegangen har vært i Vest-Agder (-65%), Telemark (-58%) og Vestfold (-29%).

Fylkesvis fordeling av anleggsmaskinsalget.
Fylkesvis fordeling av anleggsmaskinsalget. Foto: MGF

Til tross for dette ser vi at det fortsatt er Akershus, Rogaland og Oslo som er de fylkene hvor det er registret flest solgte anleggsmaskiner.

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2020, og sist oppdatert 14/04 2020