Setter inn et ekstra sikkerhetstiltak

Ifølge DSB var det i fjor 300 hendelser knyttet til sprengstoff i Norge, hvorav hovedvekten omhandler forsagere.

Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand - Mandal.
Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand - Mandal. Foto: Catchlight
Sist oppdatert

Siden 2012 har AF benyttet søk med trente hunder etter sivile eksplosiver. Fra høsten 2017 startet opptreningen av egne hunder ansatt direkte i AF. Hundene er nå fullt operative og ute i jobb.

Hundeførerne Leif Ove Skancke (t.v.) og Kristoffer Modell.
Hundeførerne Leif Ove Skancke (t.v.) og Kristoffer Modell. Foto: Catchlight

Hundene skal minke risikoen for å påtreffe gjenstående sprengstoff i den videre driften. For å få bygget ny trafikksikker E39 fra Kristiansand til Mandal øst, skal det sprenges og transporteres betydelig med masse. Hundenes oppgave er å søke etter rester av sprengstoff.

Hundefører Leif Ove Skancke med hunden Corona.
Hundefører Leif Ove Skancke med hunden Corona. Foto: Catchlight

På oppdrag for Nye Veier bygger AF Gruppen nye E39 mellom Kristiansand og Mandal. Denne uken inntar de tre nye, firbeinte medarbeiderne Chili, Corona og Sylvester prosjektet i en litt uvanlig HMS-rolle.

Hunden Sylvester poserer på Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand - Mandal.
Hunden Sylvester poserer på Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand - Mandal. Foto: Catchlight

- Hundene kan lukte og identifisere sprengstoff. Dette kan dreie seg om å finne gjenstående eksplosiver i grunnen på en effektiv og sikker måte, som i dette tilfellet på E39 Kristiansand- Mandal øst. I AF Decom har vi lang erfaring, sertifikater og de tillatelser som myndighetene krever, for å håndtere alle typer eksplosiver og risikoer knyttet til håndtering av forsagere, sier Kristoffer Modell, rådgiver og hundetrener i AF Decom.

Nye Veiers utbyggingssjef Harald J. Solvik for prosjektet E39 Kristiansand vest – Mandal øst. Sammen med John Eriksen, bergsp
Nye Veiers utbyggingssjef Harald J. Solvik for prosjektet E39 Kristiansand vest – Mandal øst. Sammen med John Eriksen, bergsp Foto: Nye Veier

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2020, og sist oppdatert 25/05 2020