Vil hindre at redskap faller av

Veidekke innfører sikkerhetskrav for gravemaskiner - må være på plass til nyttår.

Bengtsson mener vi ikke har noe valg og innfører krav om utstyr som skal hindre utstyr som faller av HK-fester og tiltrotatorer.
Bengtsson mener vi ikke har noe valg og innfører krav om utstyr som skal hindre utstyr som faller av HK-fester og tiltrotatorer. Foto: Veidekke
Publisert

For å unngå ulykker innfører Veidekke et nytt krav om sikkerhetsinnretning som hindrer at redskap faller av. Dette gjelder alle gravemaskiner over fem tonn som skal benyttes på Veidekkes prosjekter eller anlegg, og kravet blir fulgt opp med nye rutiner og opplæringstiltak.

Utstyr som faller av hurtigkobling og rotortilt på gravemaskiner er en kjent problemstilling i bygg- og anleggsbransjen, og har dessverre forårsaket dødsulykker i Veidekke og hos andre entreprenører.

- Nå finnes det flere typer hurtigkoblinger og rotortilter på markedet fra ulike produsenter som gjør at slike ulykker kan unngås. Da mener jeg at vi ikke har noe valg, og innfører krav om at dette kommer på plass over alt hos oss. Meg bekjent er vi den første store entreprenøren som innfører dette i Skandinavia, nå håper vi de andre følger etter slik at dette kan bli en bransjestandard, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke.

Det nye kravet innføres raskest mulig, og senest innen første januar 2020.
Det nye kravet innføres raskest mulig, og senest innen første januar 2020. Foto: Fredrik Saugstad

Veidekke har startet en omfattende utskiftning av utstyr på egne maskiner, og sendte i vår et brev til alle leverandører og samarbeidspartnere i Norge, Sverige og Danmark der kravet forklares og presiseres.