Norges største anleggsgartnerselskap bytter til elektrisk

Bytter ut bensindrevne løvblåsere, hekksakser, motorsager med batteridrevne.

Foto: Husqvarna
Sist oppdatert

I en pressemelding fra Husqvarna opplyses det at Steen & Lund tar et steg nærmere fossilfri drift av sine skjøtselkontrakter når de skifter ut bensindrevne hånd-verktøy med EL-verktøy.

Steen & Lund er Norges største anleggs-gartnerselskap, og har omfattende kontrakter med blant annet Oslo Kommune og Bymiljøetaten. Her stilles det miljøkrav til leverandørene.

– Det innebærer blant annet at alt arbeid skal utføres i henhold til ISO 14001-standard, det skal benyttes 0-utslippskjøretøy til de ulike arbeidsoppgavene og det skal benyttes 0-utslippsmaskiner for kontraktsoppgaver hvor en tidligere har brukt totaktsmotor. Det vil si løvblåsere, hekksakser, motorsager og lignende. Utover dette settes det krav til et minimalt støynivå, forteller Helene G. Berger, avdelingsdirektør for park og byrom i Bymiljøetaten.

Byttet ut 70 enheter

Som et resultat av dette, samt et ønske om å være tidlig ute og tilpasse seg nytt utstyr, har Steen & Lund skiftet ut en stor andel bensindrevne hekksakser, gresstrimmere, motorsager og løvblåsere med elektriske verktøy. Til sammen er det i denne leveransen levert over 70 utstyrsenheter. Det er også levert ti robotgressklippere og alt utstyret blir intensivt brukt i driftskontrakter.

– Verktøyet er lettere å bruke og man slipper eksos, støy og vibrasjoner. Det er en liten omstilling å huske at man må lade batteriene, men utover det vil dette gi våre ansatte en lettere hverdag med mindre forurensing, sier rodeleder Einar Marius Elvrum. Han har hovedansvar for innfasing av nytt EL-verktøy hos Steen & Lund.

Tredoblet kapasitet

– Batteriproduktenes kapasitet har tredoblet seg de siste årene. Før hadde batteriene en kapasitet på 3Ah, mens kapasiteten nå er på 9,3Ah.

Nye produkter har motorkraft på høyde med bensinmotorer, og enkelte batteriprodukter er sterkere enn de sterkeste bensinmaskinene vi har. Det gjelder blant annet våre batteridrevne stangsager og hekksakser, forteller Oddmund Ihle, produktspesialist i Husqvarna.

Batteribanker og ladecontainere

Utover dette har Steen & Lund et større antall batteribanker i driftsbilene. På driftsbasene er det i tillegg rigget opp egne ladecontainere.