400 år gammel entreprenør på besøk

Et av Japans største entreprenørselskaper besøkte Skanska for å få vite mer om digitale verktøy og metodikker. Ikke bare er det størst, men hele 400 år gammelt.

– På en del områder er de faktisk mer lik oss enn de nærmeste konkurrentene våre, og tiden gikk veldig fort, sier Roar Fosse.
– På en del områder er de faktisk mer lik oss enn de nærmeste konkurrentene våre, og tiden gikk veldig fort, sier Roar Fosse. Foto: Skanska
Sist oppdatert

Takenaka startet sin virksomhet allerede i 1610, og selskapet har i dag 7500 ansatte over hele verden. Delegasjonen som besøkte Skanska, kom fra Osaka til Oslo for å få inspirasjon til å utvikle sine digitale prosesser.

– Vi forventet at det kanskje er store forskjeller mellom Norge og Japan, men ble overrasket at dette veldig fort ble svært interessant for begge parter, sier Roar Fosse, som leder BIM & VDC-avdelingen i Skanska.

Overbegeistret

– Vi så at japanerne har mange av de samme problemstillingene som oss, og arbeider med forbløffende mye av de samme metodikkene digitalt. På en del områder er de faktisk mer lik oss enn de nærmeste konkurrentene våre, og tiden gikk veldig fort, sier Roar Fosse.

StreamBIM på Lysaker var norsk vertskap for de japanske ingeniørene. Markus Berget hos StreamBIM forteller at japanerne hadde hørt om Skanska i forkant, og selv ønsket å komme hit på besøk.

– Takenaka-ingeniørene var over seg av begeistring etter møtet med Skanska, og skulle rett tilbake til Japan og begynne å jobbe på samme måte, forteller Berget.

Gjenkjenning og latter

– Dette ble svært lærerikt. Etter hvert satt vi der og diskuterte hvordan vi begge bruker noen bestemte knapper i en spesifikk planleggingssoftware. Her ble det mye gjenkjenning, med latter og god stemning.

– Takenaka gjør mye spennende vi kan lære av, spesielt innen fabrikasjon rett fra BIM, parametrisk design, 4D og 5D. Spesielt ble de interessert i VDC-sertifiseringen vi har tatt gjennom Stanford University, hvordan vi implementerer og lærer opp metodikkene på prosjektene våre og vår praksis innen metrics for å gjøre prosessmålinger av fremdriftsplaner og modeller, forteller Fosse.

– Det er hyggelig når en sånn aktør sier at Skanska er et forbilde innen digital bygging. Det er et kompliment vi tar til oss, særlig når ambisjonen deres er å være ledende på feltet i Japan.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2019, og sist oppdatert 22/11 2019