To sprengstoffhendelser

To ganger i høst var det sprengstoffhendelser på anlegget E134 Gvammen–Århus i Telemark. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ble varslet.

Det lå stein og grus over, og sprengstoffet befant seg et stykke nede.
Det lå stein og grus over, og sprengstoffet befant seg et stykke nede. Foto: Trond Øygarden
Sist oppdatert

I den første hendelsen ble det funnet dynamitt som ikke eksploderte under tidligere arbeid. Det andre tilfellet oppsto inne i tunnelen, da bergsprengerbilen streiket. Lunten var allerede tent, og bergsprengeren måtte løpe i sikkerhet. Ingen ble skadet i noen av hendelsene.

Forsiktig rensk

Hovedbyggeleder Trond Øygarden sier at det aldri var noen reell fare, da en gravemaskinfører oppdaget sprengstoff i en skjæring på Gvammen. Her ble det sprengt i 2013, som en del av forberedelsene til anlegget.

– Det lå masse stein og grus over, og sprengstoffet lå et stykke nede. Men det er klart, hvis man begynner med piggmaskin i nærheten kan det bli farlig.

– Derfor har vi foretatt forsiktig rensk videre. I Vegvesenet har vi fokus på dette, siden det har vært noen episoder, sier Øygarden.

Lå i dekning

– Dette er alvorlige hendelser, sier prosjektleder Trude Holter, og varsler at alle prosedyrer og rutiner vil bli gjennomgått.

Tunnelhendelsen framtrer som mest dramatisk. Der hadde den erfarne bergsprengeren rygget bilen mot veggen innerst i tunnelen. Han gikk ut, tente lunten og satte seg tilbake i bilen, som nektet å starte! Etter noen mislykkede forsøk på å få motoren i gang, valgte bergsprengeren å komme seg ut i sikkerhet til fots. Det tar to og et halvt minutt fra lunten er tent til ladningen sprenges.

Bilen fikk store skader, og ble flyttet adskillige meter, mens bergsprengeren lå i dekning bak en rensekorg.

Merkelig nok fikk han start på den sprengskadde bilen etterpå, og kunne kjøre den ut.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2016, og sist oppdatert 06/04 2017