Undergraver seriøse

MEF er bekymret for utviklingen i deler av anleggsbransjen, der det utelukkende er laveste pris som teller når oppdrag tildeles.

Myndighetene går høyt på banen med sin handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, men det er lavest pris som ofte er hovedfokus hos offentlige byggherrer mener Gunnes i MEF.
Myndighetene går høyt på banen med sin handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, men det er lavest pris som ofte er hovedfokus hos offentlige byggherrer mener Gunnes i MEF. Foto: Illustrasjonsfoto Geir Hasle
Sist oppdatert

– Ett forhold er private byggherrer, men det er opptreden fra offentlige byggherrer som skaper forundring. Myndighetene går høyt på banen med sin handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, Telemarksmodellen er utarbeidet for at kommuner og fylkeskommuner kan stille krav til seriøsitet i sine kontrakter og anleggsbransjen selv har tydelige krav til seriøsitet, forteller sjeføkonom Stein Gunnes i MEF.

 

Ofte ukritisk

Likevel opplever MEF at offentlige byggherrer ofte ukritisk ser på lavest pris i sin tildeling og setter en strek over seriøsitetskravene som alle parter i utgangspunktet mener er viktig for å opprettholde en seriøs anleggsbransje. Får dette utvikle seg mener MEF at det vil bidra til undergraving av lønnsdannelsen, kompetanseutviklingen og sysselsettingen i anleggsbransjen.

MEF stiller spørsmålet om det er en slik utvikling offentlige byggherrer ønsker. MEF erfarte at dette var tilfellet når Finnmark fylkeskommune/Finnmarkssykehuset HF tildelte oppdrag i forbindelse med energiboring ved Hammerfest sykehus. MEF skrev derfor brev til Finnmark fylkeskommune ved fylkesordfører og fylkesrådmann m.fl.

Sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes.
Sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes. Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017