Flere feier for egen dør

– Det finnes ingen feie- og vaskesesong lenger. Kampen mot svevestøvet pågår hele året.

Daglig leder Kjell Owsinski i Veima.s, her med kona Wenche. Foto: Geir Hasle
Daglig leder Kjell Owsinski i Veima.s, her med kona Wenche. Foto: Geir Hasle
Sist oppdatert

Da Kjell Owsinski startet sitt Veima.s i Lier for 25 år siden gikk sesongen fra mai til september. Nå leverer han «svevestøvkillere» til stadig flere kommuner og private aktører; to- og treakslede store maskiner med bredsug. De kan sammenlignes med store terrassevaskere, ifølge Owsinski.

Beste så langt

– Markedet for feiing og vask vinterstid åpner seg, alt tyder på det, sier Owsinski, og peker på viktige leveranser til Bergen, Trondheim og Drammen. Det er spydspisser inn i helårshåndtering av svevestøv. Han skryter gjerne av kommuner, som ikke er redde for å investere i miljøet.

− Nå løsner det etter flere års innsats fra vår side. Det er full fart, og det beste året så langt på feiemaskiner. Fra forrige høst til nå har vi levert 20 helårsmaskiner.

Reneste av det rene

– For ikke altfor lenge siden gikk maskinene med aggregatmotor med stor V6’er, som trakk systemet av koster og turbiner. Nå går det via en hydrostat. Det er det reneste av det rene som kan oppdrives i dag. Alt drives av chassismotoren.

Til slutt blir det kanskje slutt på svevestøvadvarsler, og anbefalinger om å holde seg inne.

Tre uker ble tre skift

«Den grønne linjen» preger det meste i Veima.s for tiden, og det må skje effektivt. Derfor synes Owsinski det var spesielt morsomt, da Lærdalstunnelen plutselig kunne vaskes på tre skift, i stedet for tre uker.

Det var en liten revolusjon i tunnelvaskfaget. Ved hjelp av 17 kubikkmeter luft og mellom 300 og 400 liter vann i minuttet kunne halve tverrsnittet av en tunnel vaskes i seks kilometer i timen. Med vanntank på henger pluss tanken på bilen får den med seg 30.000 liter, en stor fordel siden halve jobben er å hente vann. Vaskeren er satt på krokramme. Fleksibelt, med andre ord.

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2018, og sist oppdatert 02/07 2018