Veteran: Wire-graver fra 1955

Velbrukt wire-graver fra Hallingdal

En gammel Ruston Bucyrus RB-10 gravemaskin fra 1955, som i dag står i Ål i Hallingdal, er et velbrukt klenodium som fortsatt står der den ble satt da den ble tatt ut av bruk.

Denne Ruston Bucyrus graveren er fra 1955 og har gått i Hallingdal siden den var ny. I dag står den i et grustak ved Bergsjø i Ål.
Denne Ruston Bucyrus graveren er fra 1955 og har gått i Hallingdal siden den var ny. I dag står den i et grustak ved Bergsjø i Ål. Foto: Steinar Sund
Sist oppdatert

Maskinen eies av Torbjørn Hovdegard i Hallingdal Brønn og Graveservice og er en beltegående gravemaskin med tresylindret dieselmotor.  Han forteller at det var hans far som i sin tid kjøpte den ny og brukte den mye fra den i mange år.

- Faren min kjøpte først en slik som han brukte opp. Deretter kjøpte han denne, forteller han.

Faren hans drev på den tiden som entreprenør og brukte maskinen blant annet til å grave grøfter, spesielt kloakkgrøfter. I dag bærer også den gamle maskinen preg av å ha blitt flittig brukt. Det er nå ganske mange år siden den ble satt bort. Da ble den kjørt dit hvor den står nå og der har den stått siden. Nå har motoren satt seg og trenger overhaling, men ellers tror han den er i brukbar stand. I dag står den der hvor den i sin tid ble satt bort, i et lite grustak ved Bergsjø i Ål kommune.

Hovdegard er ikke helt sikker, men han mener faren hans ga 80 000 for den da den var ny. Det var mye penger den gangen.

1955-modell beltegraver som lett kunne ta seg fram ute i terrenget.
1955-modell beltegraver som lett kunne ta seg fram ute i terrenget. Foto: Steinar Sund

Mangler hydraulikk og komfort

Disse gravemaskinene ble produsert før hydraulikken gjorde sitt inntog sammen med kravene til HMS og hyttekomfort. På den tiden var det vaiertrekk og clutcher som drev maskineriet.

Det gikk an å grave med dem, men de hadde også noen begrensninger. Blant annet manglet de press-kraft. Dermed er det mulig å løfte og tippe med den, men det er ikke mulig å presse. Til det er maskinen avhengig å bruke egen tyngde.

Risikosone

Han forteller at førerhytta også er litt av en risikosone med vaiere som går rett forbi.

- Den har nok ikke den mest komfortable førerhytta, men det var jo slik det var den gangen, humrer Hovdegard. Han håper det finnes en entusiast et eller annet sted som kan tenke seg å ta vare på dette gamle klenodiet og sette den i stand igjen.

Ruston RB-10 ble produsert fra 1937 og var en av selskapets suksess-modeller. Det ble også solgt flere av dem her i landet. Denne har ikke vært i bruk på mange år. Gravemaskinen drives av vinsjer og wirer og mangler hydraulikk.
Ruston RB-10 ble produsert fra 1937 og var en av selskapets suksess-modeller. Det ble også solgt flere av dem her i landet. Denne har ikke vært i bruk på mange år. Gravemaskinen drives av vinsjer og wirer og mangler hydraulikk. Foto: Steinar Sund

Suksessmodell

Ruston RB-10 ble produsert allerede fra 1937 og har blitt kjent som en av selskapets suksess-modeller. Den ble en svært populær gravemaskin på den tiden og den ble produsert både under merkenavnet Bucyrus-Erie og Ruston Bucyrus.

Det ble også solgt flere av den her i landet i en periode, før de hydrauliske gravemaskinene for alvor gjorde sitt inntog og revolusjonerte gravemaskinene i løpet av 50 og 60-tallet.

I dag er flere av dem bevart og det står et eksemplar både på Norsk Motorhistorisk Museum og på Norsk Traktor & Motorhistorisk museum, for å nevne noen.

Inne i førerhytta ble maskinen kontrollert blant annet av disse spakene. Kraftoverføringen var uten hydraulikk og foregikk ved bruk av wirer og vinsjer.
Inne i førerhytta ble maskinen kontrollert blant annet av disse spakene. Kraftoverføringen var uten hydraulikk og foregikk ved bruk av wirer og vinsjer. Foto: Steinar Sund
Servicevennligheten var litt annerledes den gang da. I bakkant ses flere av wirene.
Servicevennligheten var litt annerledes den gang da. I bakkant ses flere av wirene. Foto: Steinar Sund
Dette historiske bildet viser at Ruston Bucyrus-gravere av forskjellige modeller var i bruk her i landet. Dette er en annen modell, en RB-19.
Dette historiske bildet viser at Ruston Bucyrus-gravere av forskjellige modeller var i bruk her i landet. Dette er en annen modell, en RB-19. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2015, og sist oppdatert 06/04 2017