Anleggsveteran:

Vil restaurere gammel hjullaster

Helmer Grinderud fra Lampeland i Buskerud fikk berget en gammel Caterpillar 988 hjullaster fra 1967 som egentlig var sendt til skroting. Nå er han på utkikk etter deler

Helmer Grinderud håper å kunne restaurere dette eksemplaret fra Caterpillars ekspansjonsår på 60-tallet. Hjullasteren er fra 1967 og har vært i bruk på Lundhs Labrador.
Helmer Grinderud håper å kunne restaurere dette eksemplaret fra Caterpillars ekspansjonsår på 60-tallet. Hjullasteren er fra 1967 og har vært i bruk på Lundhs Labrador. Foto: Steinar Sund
Sist oppdatert
Maskinen bærer preg av mange års bruk og hytta har fått noen skader.
Maskinen bærer preg av mange års bruk og hytta har fått noen skader. Foto: Steinar Sund

Da denne saken stod i AnleggsMagasinet for to år siden hadde Helmer Grinderud fra Lampeland i Buskerud berget en noe sliten Caterpillar 988 hjullaster fra 1967. Den var egentlig sendt til skroting og Grinderud var på utkikk etter deler.

Maskinen er fra 1967 og har vært i bruk på Lundhs Labrador, et selskap i Larvik som har spesialisert seg på forskjellige typer av naturstein, spesielt granitt, som de eksporterer til utlandet.

Da Grinderud fikk tak i det gamle klenodiet var det i aller siste liten. Maskinen var utrangert og sendt til opphugging.

Klypeskader

Samleren fra Lampeland kom over den etter at den hadde ankommet Hellik Teigen A/S i Hokksund hvor den skulle hogges opp og gjenvinnes.

Grinderud viser hvordan den har blitt skamfert etter at den hadde blitt hentet i pukkverket og hadde blitt tatt tak i med klypa.

Bortsett fra de skadene den har blitt pådratt i den forbindelse, er den likevel i brukbar stand og Grinderud har tro på at det går an å få den i god skikk igjen.

- Det er mye som må ordnes på den, hytta, og girkassen, blant annet, men ellers er den jo hel og ikke mer ødelagt enn at det går an å få orden på den, sier maskinreparatøren fra Flesberg.

Går som en klokke

Han har allerede sjekket over den og har funnet ut at motoren er helt intakt. Den går som ei klokke, i følge ham.

 

Representerer historie

Grinderud synes det er veldig trist at de store selskapene ikke har forstand på å ta vare på den delen av historien som disse gamle maskinene representerer.

Samlet over 100 maskiner

Selv har han samlet det han kan og har over 100 gamle anleggsmaskiner og andre maskiner stående ute på industritomta si noen kilometer utenfor Lampeland sentrum.

 

Maskinen har blitt noe skamfert etter å ha vært innom Hellik Teigen A/S i Hokksund for opphugging. Grinderud mener likevel den kan settes i stand igjen.
Maskinen har blitt noe skamfert etter å ha vært innom Hellik Teigen A/S i Hokksund for opphugging. Grinderud mener likevel den kan settes i stand igjen. Foto: Steinar Sund

Cat 988

Caterpillars hjullaster 988 ble introdusert i 1963 og hadde Cat D343 sekssylindret dieselmotor med 300 hestekrefters ytelse. Ytelsen ble økt til 325 hestekrefter i 1968. Lastekapasiteten var i 1963 på 3,82 kubikkmeter, men også den ble økt til 4,6 kubikkmeter fem år senere.

Modell 988 var den fjerde modellen i Caterpillars modellprogram for hjullastere. Hjullastere ble en del av produktspekteret i 1960 og denne modellen i sine ulike varianter ble en av de mest etterspurte hjullasterne til den amerikanske anleggsmaskinprodusenten.

Motoren er en Cat D343 sekssylindret dieselmotor som yter rundt 300 hestekrefter.
Motoren er en Cat D343 sekssylindret dieselmotor som yter rundt 300 hestekrefter. Foto: Steinar Sund

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017