ANNONSØRInnhold

Nye IT-løsninger gjør oss mer effektive

I løpet av de siste ti årene har Wist Last & Buss gjennomgått en digital transformasjon, og i dag finnes det verken papir eller manuelle prosesser i noen av selskapets filialer.

Foto: Volvo Trucks
Sist oppdatert

WIST LAST & BUSS:

Wist Last & Buss har 13 filialer i Norge og er Nordens største private forhandler av Volvo lastebiler og busser. Sammen med Wist Buss & Last i Sverige omsetter selskapet for omtrent to milliarder kroner og har 600 medarbeidere.

Alt dette administreres av en IT-avdeling bestående av én person. Hvordan er det mulig? En helt ny løsning fra HPE

Wist Last & Buss hadde en løsning basert på HPE servere og HPE 3Par all flash kjøpt i 2014. Denne løsningen hadde fungert utmerket siden installasjonen.

Våren 2019 investerte Wist Buss & Last i en helt ny HPE SimpliVity-løsning. Dette førte til en vesentlig fornyelse av programvare, samt backup- og nettverksløsninger, og har resultert i et sikkert IT-miljø med minimalt med nedetid.

– Vi byttet ut en 5 år gammel VmWare-løsning med 3-par lagringsløsning. Installasjonen av løsningen ble foretatt av HPE sammen med Visolit, og selve migreringen kjørte vi delvis mens alt var i produksjon.

Vi flyttet til og med servere over til ny løsning uten at brukere merket noe som helst. Imponerende!

Dette sier IT-sjef i Wist Last & Buss AS, Frode Karlsen, om leveransen fra Visolit og HPE.

HPE SimpliVity

Med HPE SimpliVitys hyperkonvergerte infrastruktur og datasentre kan alle virksomhetens teknologiske enheter samles i én boks. Denne ene boksen består av fire enheter:

  • en server som handler alle dataene
  • en lagringsenhet
  • en nettverksmodul
  • en back up-modul

Det er mange fordeler ved et hyperkonvergert datasenter som HPE SimpliVity. Først og fremst er dette en plass- og energibesparende løsning. I tillegg er den enkel å administrere og holder et svært høyt nivå av sikkerhet.

Ivar Follestad, salgsspesialist i HPE, forteller om hvordan noen av virksomhetene han jobber med sparer hundretusenvis av kroner med HPE SimpliVity:

– En av våre kunder med kontorlokaler midt i Bergen sentrum hadde 48 bokser som opptok et datarom på omtrent 40 kvadratmeter. I dag er dette to bokser i et skap og de 40 kvadratmeterne brukes til kontorplasser.

Det er ingen tvil om at dette er en kostnadseffektiv løsning sammenlignet med å betale for et overdimensjonert datasenter i Bergen sentrum.

– Fordi datasenteret er redusert til to bokser i ett skap med aircondition, er dette en løsning som også bruker mye mindre strøm enn den tidligere løsningen gjorde. Kunden opplever at selskapet ikke bare sparer penger på å bruke plassen mer hensiktsmessig, men også at strømregningen er redusert med hundretusentalls kroner, fortsetter han.

JEG ØNSKER Å VITE MER OM HPE SIMPLIVITY HER

Konklusjonen er at HPE SimpliVity kan utgjøre en noe større investering, men vil være langt billigere i drift. Follestad forteller at en virksomhet i snitt bruker seks måneder på å nedbetale hele installasjonen.

Proaktiv leverandør og samarbeidspartner

Med en IT-avdeling bestående av kun én person i fulltidsstilling er det avgjørende for Wist Last & Buss’ forretningsutvikling at de har tilgang på en proaktiv samarbeidspartner i Visolit. Karlsen forteller om kontaktpersoner som både gir stor verdi i form av å være faglige sparringspartnere, men også i den forstand at de bidrar til å styrke IT-sjefens egen fagkompetanse, hvilket er svært nyttig når IT-avdelingen er minimal.

– Anders Thome er vår kontaktperson på leveransen fra Visolit. Han er et unikum og en utrolig dyktig mann. Noe av det jeg setter størst pris på utover det han aldri er lenger unna enn en SMS eller e-post, er det at han lærer meg så mye. Jeg er veldig interessert i teknologi og syns det er givende å snakke med en som han, forteller Karlsen.

Datasentre i en «as-a-service»-fremtid. Last ned study case her

En løsning som fungerte fra dag én

Karlsen forteller at det er Visolits Torbjørn Sand som har kommet opp med løsningen Wist Last & Buss har i dag. Sand er Account Manager hos Visolit og jobber spesifikt med løsninger rettet mot næringslivet. Løsningene er ofte basert på produkter fra HPE, og Sand er sertifisert innen server og lagring, samt nettverk.

– I utgangspunktet tenkte jeg at løsningen Sand foreslo vi skulle installere var litt overkill, men nå ser jeg jo at den er helt utrolig. Fra den dagen den ble satt opp, og frem til i dag har systemet bare gått som det skal. Det har ikke vært behov for verken vedlikehold eller administrasjon, forteller Karlsen.

Selv om HPE SimpliVity ved første øyekast virket som en for omfattende løsning, har den vist seg å være akkurat det Wist Last & Buss trengte. Grunnen til det er mulighetene for skalering, hvilket sørger for at den kan brukes i mange år fremover, også dersom behovet skulle endre seg drastisk på kort tid.

I dag har Wist Last & Buss en ren HPE-løsning innen compute, storage, backup, kablet og trådløst nettverk og klienter fra HP. På nettverkssiden, som er basert på produkter fra HPE Aruba, kan Karlsen administrere samtlige av de 13 norske avdelingskontorene fra ett eneste grensesnitt. Det vil si at han kan styre hvem som har tilgang, hvilken tilgang de har og hvordan gjestenettet brukes, hvilket gir god oversikt og god sikkerhet.

Den løsningen vi har i dag er basert på en VmWare-løsning med HPE Simplivity som ryggrad. Det vil si at alle våre servere og all lagring nå er virtuell, hvilket gjør det veldig enkelt for meg å administrere det hele. Det er viktig for oss som selskap, ettersom vi er veldig strenge på sikkerhet. Derfor tester vi både sikkerheten og backup-en ofte. Og resultatene er nesten ikke til å tro, så gode er de, sier Karlsen.

Redundans gir optimal sikkerhet

Det som skiller HPE SimpliVity fra noen av sine konkurrenter er at hele løsningen leveres i én boks, inkludert backup. Man kan tenke at det kan være en risikabel løsning, men takket være redundans er det minst like sikkert som alle andre backup-løsninger.

I tillegg leverer HPE en Disaster Recovery enhet, en node, som står plassert ved en annen fysisk lokasjon slik at den er trygg i tilfelle det skulle oppstå brann eller være en oversvømmelse i det lokalet hvor datasenteret befinner seg. Noen velger å benytte seg av det, mens andre igjen velger en backup-løsning helt på utsiden.

– 60–70 % av våre kunder forteller at de klarer seg med den backup-løsningen vi tilbyr, forteller Ivar Follestad fra HPE.

– I tillegg er det lønnsomt fordi kundene slipper å bruke penger på å ha en ekstra backup i skyen. Hvis du for eksempel har et lagringsbehov på 10 terabyte kan det koste deg opp mot 1 million kroner hvis du skal lagre det i en skyløsning. Dette er en utgift du slipper hvis du velger HPE SimpliVity, fortsetter han.

Omtanke, tilgjengelighet og kompetanse

I en verden hvor alle markeder, industrier og bransjer opplever at en omfattende endring raskt følges av en annen, er kompetanse og tilpasningsdyktighet kvaliteter som skiller konkurrentene fra hverandre. Selv om konkurransen er hard har Wist Last & Buss høye ambisjoner og sikter på å være markedsledende i lang tid fremover.

Det som er viktig for oss er omtanke, tilgjengelighet og kompetanse. Wist Last & Buss skal være markedsleder, med bare fornøyde kunder i lang tid fremover. Vi er i et marked med store endringer, og på tross av dette vil transport være en viktig del av samfunnet fremover, så markedsutsiktene for fremtiden er gode, sier han.

Dette er årsaken til at Wist Last & Buss valgte å inngå et samarbeid med Visolit allerede i 2010, og Karlsen understreker at samarbeidet er nødvendig for å nå selskapets ambisiøse mål.

Et system som fungerer og teknikere som står klare

– For at vi skal være markedsleder, med bare fornøyde kunder og ansatte må vi ha den beste IT-løsningen. Oppetid og tilgjengelighet er meget viktig da vi er tilgjengelige på våre verksteder 24 timer i døgnet. Siden jeg alene drifter hele vårt datasystem i Norge, må vi ha et system som fungerer til enhver tid, samt at vi har teknikere som står klar hos Visolit til å hjelpe oss ved behov, avslutter Karlsen.

ANNONSØRINNHOLD TUNGT

Tungt.no har åpnet opp for et eget område med annonsefinansiert innhold Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Tungts journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2020, og sist oppdatert 15/04 2020