23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Slik får du et ergonomisk verksted

God ergonomi reduserer både fravær, helseplager og ulykker. Her får du tips til enkle grep for verksted & produksjonsbedrifter som vil jobbe mer ergonomisk!

God ergonomi innebærer at arbeidet utføres på kroppens premisser. Formålet er å redusere uheldige belastninger for å unngå sykdom og slitasjeskader. Dette gjøres både ved å være bevisst på hvordan man arbeider, så vel som hvilket utstyr man bruker.

For å kunne arbeide ergonomisk riktig er det derfor viktig at både arbeidsgiver og arbeidstaker sammen tilrettelegger for dette. Heldigvis har fokus på ergonomi kommet inn som et viktig punkt i utdanningsløpene til en rekke yrker, i tillegg til at lovgivningen stadig blir bedre for å ivareta sikkerhet og helse.

Slik jobber du ergonomisk på verkstedet
De fleste av oss har hørt at når man skal løfte noe skal man huke seg ned heller enn å bøye seg forover, men å jobbe ergonomisk innebærer at man tar for seg alle arbeidsoppgaver og ser på hvordan man kan gjøre det gunstigere for kroppen å utføre dem.

Tenk spesielt over følgende:
Løft
I mange produksjonsbedrifter og på verkstedet gjøres det ulike typer løft i løpet av en arbeidsuke. Så langt det er mulig bør ikke løft gjøres manuelt, men med ulike hjelpemidler. 

Transport
Flyttes det deler, utstyr, materialer eller ferdige produkter fra et sted til et annet? Sørg for at det finnes egnede vogner eller andre transportmidler tilgjengelig, og unngå manuell bæring. Det finnes i tillegg mange ulike oppbevaringsløsninger på hjul som gjør det enkelt å flytte deler og utstyr dit du trenger det.

Arbeidsstilling
Svært ofte jobber man i arbeidsstillinger som er uheldige for kroppen. Det kan være repeterende bevegelser for eksempel, hvor man bør se på om det finnes utstyr som kan løse oppgaven for deg. Alternativt bør man bytte på slike oppgaver i løpet av arbeidsdagen, for å avlaste hverandre. 

Mange jobber med høye armer og skuldre, noe som er årsaken til belastningslidelser i en rekke yrker. I slike tilfeller har man primært to alternativer: Heve seg selv (ved hjelp av en stol, lift eller liknende) eller heve det man jobber på. I andre tilfeller sitter man mye på kne eller bøyer seg for å komme til - også her feilbelaster man både knær, ben og rygg, noe som kan føre til smerter og slitasjeskader. 

Står du mye på jobb? Både underlaget, skotøyet og antall timer på bena vil påvirke belastningen kroppen utsettes for, men det er heldigvis mye som kan gjøres for å bedre dette. 

Les videre her

Cowab AS
Myrvangvegen 14
2041 KLØFTA
Ullensaker
Norge
Org. nr.: NO993380407

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047