23948sdkhjf

Flere velger å leie batteri-gravemaskiner

| Medlemsnyhet | Bedrift Agder Gruppen AS

Stadig flere entreprenører velger å leie gravemaskiner som går på batteri. Ikke bare til små prosjekter – men også til de helt store.

Miljøgevinsten er enorm – og utviklingen går raskt. Nå er det mulig å leie batteri-gravemaskiner til de fleste oppdrag.

Sørlandets største entreprenør, TT Anlegg, er en av mange aktører som leier el-gravere fra Agder Gruppen. De har leid en batteridrevet 8-tonner Hitachi Zeron fra Agder Gruppen til en flere måneder lang kontrakt på et prosjekt i sentrum av Kristiansand. Hver dag siden i vår har el-graveren vært i bruk på et av byens største anleggsprosjekter, Gartnerløkka, der E 18 og E 39 møtes. Her har TT Anlegg en stor kontrakt for Statens Vegvesen.

Strengere miljøkrav har skapt et økende behov for el-maskiner. Men det er ikke nødvendigvis den beste løsningen å eie sin egen el-graver. For med en kontinuerlig utvikling kan det være vel så fornuftig å leie.

Utdatert

- Risikoen for at en innkjøpt el-graver blir utdatert nærmest før den blir tatt i bruk vurderes som stor av mange. Derfor blir løsningen heller å leie, sier driftsleder i TT Anlegg, Ove Urevatn.

- I vårt selskap foretrekker vi helst å eie våre egne maskiner, og så leier vi på toppene. Men når det gjelder el-gravemaskiner er bildet litt annerledes. Vi regner med at slike maskiner fort blir foreldet. Så da leier vi heller, forteller Urevatn.

Opp til 25 tonn

Agder Gruppen har via sitt utleieselskap Agder Rental gjennomført store utvidelser i maskinparken av batteri-gravemaskiner som er fordelt rundt i Norge. Det er alt fra 25-tonnere, til 10-tonnere, 8 -tonnere og el-gravere på 1,7 tonn fra Wacker Neuson i porteføljen. Enda flere står på trappene til å bli kjøpt inn.

De batteridrevne gravemaskinene kommer i tillegg til alle de maskinene som konsernet har bygget om fra dieseldrift til en hybridløsning, slik at de kan ha full effekt både på strøm og diesel. Slike hybridmaskiner forutsetter imidlertid at det er strøm er tilgjengelig på byggeplassene.

Battericontainere

Men batteri-graverne kan benyttes på anlegg og i miljøer uten strøm. Foreløpig er det relativt kort levetid på batteriene, men for å få optimalisert den aktive tiden graverne kan være i drift er det nå også mulig å få leid 20 fots battericontainere i tillegg, forteller leder i Agder Rental, Tore Haukali Hansen. 

Dette er hurtigladestasjoner med et CCS ladesystem på 150 kW, hvor man i praksis kan lade i matpausen. Slike batteripakker leveres av Atlas.

 

Bildetekster:

Batteri-gravemaskiner fra Agder Gruppen til utleie

Bilde 1 (Hovedbilde): Hitachi Zeron ZE 85 US-6 EL i arbeid i Kristiansand sentrum.

Bilde 2: Wacker Neuson-gravere.

Bilde 3: CAT 320 NG Z-line

Bilde 4: Volvo EC 230 EJ

Bilde 5: Hitachi Zeron ZE 85 US-6

Bilde 6: CAT 320 NG Z-LINE

 

Medlemsnyhet

Bedrift
Agder Gruppen AS

Mjåvannsvegen 125
4628 Kristiansand
Norge
Agder Gruppen AS

Bilder & videoer

Send til en kollega

0.063