23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Går daglig glipp av opptil 30 prosent energibesparelser

Industrien etterspør opplæring innen smarte frekvensomformere. Ved å utnytte deres fulle potensiale, kan produksjonsprosesser fort senke energikostnader med opptil 30 prosent.

Smarte omformere tar hensyn til hele applikasjonen
Elektriske motorer anvendt i produksjonsindustrien står for cirka 45 prosent av elektrisitetsbruken i verden, ifølge IEA. Elektriske motorer styres av frekvensomformere, som sørger for turtallsregulering. Det er allmenkjent at de bidrar til energieffektivisering. Takket være deres mykstart-funksjon reduserer de også mekanisk belastning ved å minske slitasjen på drivverk.

- Evolusjonen innen frekvensomformere er i retning av økt digitalisering. «Smarte» drives er tilkoblet; de har blant annet blitt beriket med en innebygd webserver som gir omformeren «intelligens». Det betyr at omformeren kan lese av, samle og dele data, både fra motoren den styrer og fra enhetene motoren driver. Intelligente frekvensomformere kan for eksempel motta verdier også fra pumpene motoren styrer og finne den mest effektive måten å drifte pumpen på (BEP: Best Efficiency Point).

Ekstrem etterspørsel
Industrien er nå mer enn normalt fokusert på energibesparelser. Populariteten av smarte frekvensomformere er derfor økende:

- Til tross for utfordringer med logistikk i hele verden, har Schneider Electric klart å levere over markedsgjennomsnittet i år og har registrert over 20 prosent-økning på salget av drives i 2022, melder Tony Strand, ekspert innen faget hos energi- og automatiseringsspesialisten Schneider Electric.

I Norge brukes frekvensomformere i store kranapplikasjoner innen skipsverft- og offshorevirksomhet. De er også anvendt i gruveindustrien og i fiskeforedlingsanlegg, hvor de styrer transportbånd. Sist, men ikke minst er de veldig aktuelle i pumpeapplikasjoner, for eksempel i vann- og avløpsanlegg, kunstsnøanlegg og i fiskeoppdrett. De spiller en sentral rolle i moderne landbaserte akvakulturanlegg med resirkulerende vannsystemer (RAS). Her installeres det hundrevis av dem til styring av pumpene som får vannet til å strømme rundt i anlegget.

Ønsker kompetanse
- Våre prosjekteringsingeniører har merket at sluttbrukere i industrien, for eksempel fiskeoppdrettere, er veldig interessert i å spare mest mulig energi, spesielt i den situasjonen vi befinner oss i nå, med veldig høye strømpriser. Men vår erfaring tilsier at selskapene som prosjekterer og installerer anleggene, ikke alltid klarer å utløse det fulle energieffektivisering-potensialet til frekvensomformerne ennå, sier Tony Strand.

- La oss komme med et tenkt eksempel; i et RAS-anlegg, nøyer prosesselskapene seg med å få frekvensomformerne til å styre vannflyten gjennom anlegget. Men de fokuserer for lite på energieffektivisering ved å optimalisere frekvensomformeren i forhold til pumpen og dens data, slik at den oppnår toppeffektivitet, også kalt BEP: «Best Efficiency Point». Hvis ikke teknisk ansvarlig hos oppdrettsselskapet kjenner til mulighetene, blir ikke frekvensomformernes effektiviseringsevner utnyttet fullt ut, mener Tony Strand i Schneider Electric. 

 Spørsmålet er altså ikke om, men hvordan en bør bruke en smart frekvensomformer. Vi ønsker å bidra til at kompetansen på feltet økes, både hos industrisluttbrukere og hos maskinbyggere og prosesselskaper.

Takket være den utvidede kapasiteten til omformeren og dens innebygde funksjoner, kan man:

  • Måle applikasjonenes energiforbruk til enhver tid: spenning, driftstimer, strøm og temperaturer i motoren, endringer i strøm/spenning over tid og analyser av flow, trykk og mengde i applikasjonen.
  • Sørge for prediktivt vedlikehold fremfor preventivt, forhåndsbestemt og tidsbasert vedlikehold. Dette fører til kostnadsbesparelser for sluttbrukeren.
  • La flere frekvensomformere samarbeide med hverandre som et intelligent «team», styrt av en «Master»-omformer som koordinerer innsatsen til flere «Slaver»-omformere. Denne bruken av frekvensomformere i system kan benyttes for eksempel til å skape en flerpumpe-løsning, som gir bedre driftssikkerhet og fører til lavere slitasje av motorer og pumper, med topp effektivitet.

- Det er viktig å velge riktig omformere til riktig pumpeapplikasjon. Og for å få omformerne til å prestere best mulig, kreves det litt fokus og vilje til å lære. Men med det store behovet for energieffektivisering vi opplever nå, er motivasjonen til de fleste absolutt til stede, sier Strand.

- Våre selgere kan gi råd, men vi har også delt nyttige verktøy på web som kan gjøre livet lettere. Vi tar med glede ansvar for å øke kompetansen om temaet, avslutter Tony Strand.

Tre hjelpemidler: kurs, energisparekalkulator og motorstyring-konfigurator

  1. På grunn av den store interessen i markedet for å spare energi med frekvensformere og ønske om å heve kompetanse innen området, har Schneider Electric planlagt et kurs om frekvensomformere som vil finne sted i februar 2023.

  2. De har også lagt ut en energi-besparelseskalkulator, EcoStruxure Motor Management Design. Den beregner energibesparelsene ved å bruke frekvensomformere med variabel hastighet. Opprett din profil for å bruke appen, hvis du ennå ikke har gjort det.

  3. Du kan også benytte deg av produktkonfiguratoren «Motor Control Configurator» for å velge riktig komponent til din applikasjon.

 

Her finner du en oversikt over alle løsningene for motorstyring fra Schneider Electric.

 Tony Strand (52) har siden 1. januar 2022 jobbet som Offer Manager for frekvensomformere i Schneider Electric Norge og Danmark. I hans tidligere rolle som Sales Specialist i Telemecanique Sensors har han i fire år promotert sensorer for ulike industriapplikasjoner. I tillegg har han mer enn 20 års erfaring innen prosjektledelse, salg og teknisk veiledning relatert til elektro og elektromekaniske produkter, iberegnet motorer og frekvensomformere.

Schneider Electric Norge AS
Sandstuveien 68
0607 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

Stefania Nilsen
Channel & Segment Marketing Leader
+47 98207384 stefania.nilsen@se.com

Send til en kollega

0.047