23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Bygge en iglo med Leister SEAMTEK

Lukas Ineichen og Urs Schmid fra Leister Technologies AG i Sveits testet om det er mulig å sveise en igloform med Leister sin SEAMTEK-sveisemaskin. De forklarer hvordan dette fungerte i dette intervjuet.

Kanskje du føler det på samme måte som jeg. Når jeg hører ordet iglo, tenker jeg straks på mye is og snø, Arktis, Canada, Grønland, Sibir, isbjørner, sledehunder og Inuit. Jeg spurte meg selv: «Hvordan bygger inuittene egentlig igloene deres?» Jeg fant svaret i den velkjente «Sendung mit der Maus.» (Tysk barne-TV)

Som det forklares levende i videoen, kontrollerer inuitene først tilstanden til snøen eller isen. For å gjøre det, kuttet de ut en «snømurstein» med en kniv. Hvis snøen er fast nok og egnet til å bygge en iglo, tegner de en sirkel i snøen for å vise hvor stor igloen deres skal være. Så kutter de ut flere snøblokker inne i denne sirkelen og bygger dem opp i en igloform. På denne måten er gulvet inne i igloen lavere enn det omkringliggende området, noe som øker stabiliteten til igloen og gir mer beskyttelse i tilfelle snøstorm.

Iglo-bygning i de sveitsiske fjellene
Hvis vi ønsket å bygge en iglo her i de sveitsiske fjellene som et stilig snøhotell eller for en spesiel fondue-middag, mangler vi sannsynligvis den solide snøbakken som inuitene finner i Arktis. I tillegg skal igloene våre ha mye plass og være ganske store. Derfor trenger vi en annen løsning ved hjelp av Leister. Produktsjef Lukas Ineichen og ingeniør Urs Schmid, som er spesielt godt kjent med sveisetekniske tekstiler, forteller oss nøyaktig hvordan vi kan bygge Igloos i Sveits.

Hvordan kom du på ideen om å sveise en igloform?
Lukas: «Jeg har alltid ønsket å bygge en iglo og tilbringe en koselig kveld med vennene. Jeg visste at min kollega Urs fra tekstil-bransjen har erfaring med å produsere oppblåsbare 3D-former med våre SEAMTEK sveisemaskiner. Jeg spurte ham om det var mulig å sveise en igloform, og da ble prosjektet vårt født. «

Urs (smilende): «Selvfølgelig besvarte jeg umiddelbart Lukas spørsmål med «ja», fordi SEAMTEK W-900 AT er ideell for å produsere slike 3D-objekter. Vi begynte å planlegge med en gang, med design og form, skaffe materialet og kutte til størrelsene. På kort tid hadde vi alle delene samlet for sveising.»

Er det andre 3D-gjenstander eller gummibåter som kan sveises med SEAMTEK?
Urs: «Ja, selvfølgelig. For eksempel oppblåsbare båter, oppblåsbare telt, oppblåsbare annonser som bueganger ved sportsbegivenheter, strukturer for nødtelt, oppblåsbare hoppeslott for barn, nødsklier for fly, redningsbåter for skip og mye mer.»

Tilbake til din igloform, har du laget slike igloformer i lang tid, eller er dette en ny ide?
Urs: «Igloformer som dette har vært på markedet i omtrent 15 år. De blir mer og mer populære, enten det er til privat bruk eller til kommersiell bruk som barer, restauranter eller som hotellrom.»

Hvor mye materiale måtte dere bruke og hvilket materiale brukte du?
Urs: «I dette tilfellet brukte vi 44 x 2,5m ‘Material Sattler Complan 641 904 sort (PVC)'»
Lukas (ler): «Ja, det var ganske mye. Det tok oss en hel ettermiddag å sveise 3-D-formen.»

Hvor stor ble igloen til slutt?
Urs: «Formen hadde en diameter på 5 m og en innvendig høyde på 3,4 m, men det er ingen grenser her. Vi kunne ha laget en større eller mindre form.»

Hvor bygde du igloen og hvordan gikk det?
Lukas: «Vi dro til Melchsee-Frutt en vakker vinterdag. Det er i kantonen Obwalden i det sentrale Sveits i en høyde på nøyaktig 1920 moh. Der lette vi først etter det rette stedet, blåste opp igloformen med en luftblåser og deretter dekket den med snø ved hjelp av en snøfreser. Mine venner og jeg var opptatt med det hele dagen. Etterpå belønnet vi oss selv med en deilig ostefondue, som vi selvfølgelig spiste i igloen. Vi satt på trestoler, men i skikkelig stil ved et snøbord. «

Har du tilbrakt natten i igloen, og vil den bli der?
Lukas: «Ja, selvfølgelig, vi overnattet også i igloen, og det var ikke så kaldt som du skulle forestille deg. Igloen blir der en stund, og jeg bruker den sammen med familie og venner til å være ute i det fri ‘selv på stormfulle vinterdager. «

Var det andre igloer bygget med formen din?
Lukas: «Ja, to igloer til ble bygget med igloformen vår. Så nesten en liten iglolandsby, som den i Zermatt, for eksempel. Den største igloen i verden ble bygget der i 2016, men fra snøblokker og ikke med en form, som i vårt tilfelle. «

Her er Leister sitt byggeprosjektet i video. Ta en titt.

Ønsker du å sveise en stor form laget av PVC-materiale?
Hvis du har spørsmål om sveising av store former, 3D-gjenstander og gummibåter laget av PVC-materiale, eller ønsker råd, kan du kontakte oss for mer informasjon.

Inter-supply AS
Lilleakerveien 25
0283 OSLO
Oslo
Norge
Org. nr.: NO913388356

Kontaktperson

ET
Eirik Tveitdal
Marked
tveitdal@inter-supply.no

Send til en kollega

0.047