23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

IMS Maskinering og Bergsli Metallmaskiner konkurrerer med hele verden

I tett samarbeid med maskinleverandør Bergsli Metallmaskiner AS og automasjonsbedriften SVIA har IMS Maskinering brukt to år på å få på plass sin kundetilpassete robotcelle.

Det vil si, prosjektarbeidet startet for to år siden, for det tar tid å finne beste løsning.

- Vi har lagt ned mye arbeid i å se på ulike løsninger, blant annet har vi vært i Sverige og besøkt en håndfull maskineringsbedrifter for i praksis se hvordan bedriftene har løst sine automasjonsutfordringer samtidig som vi fikk høre deres synspunkter. Det har vært ytterst lærerikt, forteller Kenneth Nodland.

Planla en – det ble to maskiner

Bergsli Metallmaskiner var en av flere maskinforhandlere IMS Maskinering var i kontakt med før robotprosjektet ble igangsatt.

- Etter å ha gått noen runder og sjekket ut ulike maskiner og forhandlere falt valget på maskiner fra Bergsli Metallmaskiner.

- Vi har god erfaring både med maskinene og med Bergsli som forhandler, blant annet gjennom de tre tidligere leveransene vi har fra før, sier bedriftslederen og fortsetter:

- Vi ba om råd til automatisering fra Bergsli, og til å begynne med jobbet vi ut fra at vi ønsket oss en enkelt maskin som skulle betjenes av en robot, slik at vi kunne kjøre ubemannet produksjon. Valget falt på et 2 spindlet dreiesenter med ni akser.  Maskinen har to verktøyrevolvere som hver har plass til 16 verktøy. Maskinen er utstyrt med Renishaw måleprobe for kontrollmåling under produksjon. Den er også utstyrt med stangmater.

Maksimal fleksibilitet

Etter hvert som robotprosjektet tok form ble det uttrykt et behov for fleksibilitet, noe man fant ut at man ikke kunne få til med kun en maskin.

- Det ble klart at hvis vi skulle få maksimal fleksibilitet måtte vi gå for en løsning med to maskiner, så da besluttet vi å investere i en femakset multitaskmaskin med to spindler, for både fresing og dreiing, samt verktøymagasin med plass til 76 verktøy. Maskinen har to spindler pluss fresespindel, høytrykksspyling og innebygd Renishaw måleprobe i tillegg til stangmater. Nå kan vi velge å kjøre ubemannet robotisert, med eller uten stangmater, kun med stangmater eller i kombinasjon med operatør. Eksempelvis kan vi kjøre serieproduksjon i dreiesenteret mens vi kjører avansert femakse et-stykk-produksjon i fresesenteret. Både produksjonsplanlegging og bemanning har blitt vesentlig mer fleksibelt etter at vi fikk i gang robotcellen, forklarer Nodland.

Lønnsom investering

Midt mellom de to maskinene står en SVIA FeedLine og ABB robot med PickMT-system. Roboten kan betjene den ene eller den andre maskinen alt etter behov. FeedLine består av robot, kamerastativ med belysning, et tre meters innmatingsbånd og et fire meters utmatingsbånd i cellen, dessuten også et statistikkbånd for stikkprøver som kan levere ut produkter etter antall kjørt, eller operatør beordrer uttak. Roboten har automatisk verktøy- og gripeskifte. Inne i cellen står det også et kabinett for renblåsing og grading samt en merkemaskin. Cellen er utstyrt med overvåkingskamera slik at man kan se hva som foregår i cellen via PC. Det er en egen app som gjør overvåking via PC/mobil enda enklere. Annet tilleggsutstyr kan ettermonteres ved behov.

- For vår del har vi fått på plass en stabil robotisert produksjon som er meget fleksibel, og vi ser allerede nå, etter kun noen ukers drift, at vi kan oppnå sterkt redusert produksjonstid, ubemannet drift og så god økonomi at vi allerede planlegger anlegg nummer to. Vi har alt kuttet ut produksjon i utlandet og vil gjøre alt i eget hus, kommenterer Nodland.

Robotiser nå!

- For SVIA sin del er vi veldig glade for at IMS Maskinering har funnet sin modell og at de er fornøyd. Dette er det første anlegget i Norge i sitt slag, og vi tror dette vil bli starten på en robotiseringsbølge i Norge. I Sverige finnes det mange slike løsninger, som gir svenske bedrifter økt konkurransekraft også inn mot det norske markedet. Skal norske bedrifter hevde seg i konkurransen er det på tide å komme på banen, uttaler Rune Eineteig, fra SVIA.

- Dette er klart en positiv erfaring for oss også. Våre kunder vil dra veksler på det vi har lært gjennom det IMS Maskinering har gjort, og jeg tror også dette vil være starten på en trend som nok må komme skal vi holde jobbene i Norge, sier Ståle Høgseth fra Bergsli Metallmaskiner.

- Selv om det er tøffe tider kjører vi en del overtid samt ubemannet hver kveld, pluss 30 timer i helgen! Fleksibiliteten vi har oppnådd gjør oss i stand til å være konkurransedyktige samtidig som vi tjener penger på alt vi gjør, fra prototyper til store serier. Så hvis du går med planer om å robotisere er det ingen grunn til å vente, konkluderer Kenneth Nodland.

Saken ble først publisert hos Maskinregisteret.




Bergsli Metallmaskiner AS
Bedriftsvegen 64
3702 SKIEN
Skien
Norge
Org. nr.: NO997379128

Kontaktperson

SS
Snorre Solbakken
Daglig leder
+47 90923647 snorre@bergsli.no

Send til en kollega

0.062