23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Reduser sykefraværet med disse ergonomiske grepene

Sykefraværet er nå på over 6%, og bak tallet skjuler det seg både store kostnader for bedrift og samfunn, og ikke minst plager og smerter for mange tusen nordmenn.

Noe sykefravær vil det alltid være, vi kan ikke beskytte oss mot influensa, forkjølelse og andre smittsomme sykdommer (selv om god håndhygiene kan redusere faren for smitte).

Det er derimot mye den enkelte bedrift eller organisasjon kan gjøre for å redusere både faren for ulykker på arbeidsplassen, så vel som langtidsfravær som følge av belastningsskader. 

Det er lett å overse dagligdagse handlinger som over tid fører til lidelser og skader - fordi vi ikke ser effektene på forhånd.

Det kan være noe så enkelt som å løfte og bære en gjenstand fra A til B, heller enn å rulle den bort på en vogn. Disse små valgene som tas i løpet av arbeidsdagen, øker ikke bare faren for arbeidsulykker men tærer også på kroppen over tid. 

Når smertene og problemene alt har oppstått, er det vanskelig å reversere dem. Det er derfor essensielt at bedriften tar en aktiv rolle i arbeidet med rutiner og de ansattes helse, og at dette gjøres i alle deler av virksomheten.

Slik tenker du ergonomi i de fire ulike delene av virksomheten
Del opp de ulike elementene av arbeidshverdagen etter hvilke handlinger som utføres, og identifiser hva som kan gjøres for å redusere belastningen på de ansatte for hver av disse.

Tenk også over at for hvert punkt må det utarbeides rutiner og gis grundig opplæring. Ergonomiske hjelpemidler som ikke brukes eller som ikke brukes riktig er bortkastede penger, tid og plass.

Løft & transport
Dersom det løftes, flyttes og bæres på arbeidsplassen er dette typiske områder hvor kroppen utsettes for unødige belastninger. Dette skjer i mange bransjer, enten det er i industri, på verksted, butikk eller lager, og dette er aktiviteter som belaster både rygg, armer og ben. 

Målet er å redusere den manuelle håndteringen til et absolutt minimum, og å bruke hjelpemidler til å løfte og transportere. I et produksjonslokale eller i forbindelse med pakking kan man for eksempel bruke en rullebane for enkelt å flytte varer uten å løfte og bære disse.
 
 For transport over lengre avstander er det ulike typer vogner som gjelder, og det som er så fint er at disse finnes i mange ulike høyder og utforminger for å gjøre arbeidet så ergonomisk som mulig. 

Noen vogner kan også foldes samme når de ikke er i bruk, noe som kan være en fordel dersom det er trangt om plassen. Generelt er ikke sekketraller, bordvogner og andre transportvogner veldig dyre, i tillegg er de enkle å bruke. Dette gjør dem til raske og rimelige tiltak som gjør stor forskjell for de ansattes helse over tid - og reduserer i tillegg faren for ulykker.

Les videre her.

Cowab AS
Myrvangvegen 14
2041 KLØFTA
Ullensaker
Norge
Org. nr.: NO993380407

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047