23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

–PFAS-forurensing er mer omfattende enn mange tror

Geminor deltar i fjerningen av store mengder PFAS-forurensede masser i Europa. – PFAS forurensingen er omfattende ved mange industriområder og flyplasser, og er en utfordring vi sammen må finne gode løsninger på, sier ansvarlig for farlig avfall i Geminor, Bjørn Håland.

Geminor bistår I fjerningen av betydeligemengder PFAS-forurensede jordmasser på flere prosjekter i Europa - masser som også blir sendt til Norge for sikker sluttbehandling. Prosjekter som dette krever omfattende kartlegging, planlegging og tilrettelegging for å kunne gjennomføres på en reglementert og sikker måte.

Dagens PFAS-utfordringer i Europa er større enn de fleste tror, forklarer ansvarlig for farlig avfall i Geminor, Bjørn Håland.

– Svært mange flyplasser og industriområder har siden 1950-tallet blitt forurenset med ulike per- og poly-fluor-alkyl-forbindelser (PFAS). Hovedsynderen på flyplasser er brannslukkingskum fra brannøvelser. I dag ligger det millioner av tonn med PFAS-forurensede masser som venter på å bli håndtert forsvarlig, forklarer Bjørn Håland.

PFAS finner man også i svært mange dagligdagse produkter vi omgir oss med.

Mangel på gode løsninger
Prosjekter som Geminor er involvert i innebærer håndtering både av tillatelser, logistikk og sluttbehandling. Dette blir fort langvarige og krevende prosesser om man ikke gjør dette korrekt. Både tidsbruk, kostnader og mangel på kunnskap gjør at mange entreprenører, avfallsselskap og lokale myndigheter vegrer seg for å ta tak i helt nødvendig opprydding, mener Håland.

– I Europa i dag er det mangel på gode løsninger for disse forurensede massene. Ofte er det komplisert for entreprenører og lokale avfallsselskaper å håndtere PFAS, da man ofte må forholde seg til internasjonale lover og forskrifter.

– Løsningen på utfordringene er sammensatt, men handler om at flere må ta ansvar. Lang ledetid gjør at aktørene som kvitter seg med PFAS må planlegge dette grundig og tidlig. Samtidig må myndigheter tilrettelegge for et mer smidig byråkrati, enten vi snakker spesial-deponi eller andre løsninger. Dette er avgjørende om vi skal kunne håndtere disse miljøgiftene på en raskere og mer forsvarlig måte, avslutter ansvarlig forfarlig avfall i Geminor, Bjørn Håland.

Geminor AS
Helganesvegen 41
4299 Avaldsnes
Karmøy
Norge

Kontaktperson

BH

Send til en kollega

0.031