23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

7 ting å tenke på før du kjøper løfteutstyr

Utstyr som hjelper deg med å løfte og flytte tunge gjenstander er essensielt i mange bransjer. Få med deg tipsene for hva du bør se etter når du skal kjøpe hjelpemidler for tunge løft!

Om du jobber med produksjon, reparasjon eller i bygg & anlegg vet du hvor viktig riktig løfteutstyr er for å få jobben gjort både raskt og trygt. 

Alvorlige ulykker kan skje dersom tunge løft ikke gjøres forsvarlig, i tillegg til at det kan oppstå skader på materiell og utstyr. Noe som ofte glemmes er også de langsiktige konsekvensene av å bruke kroppen til å løfte med uten øvrige hjelpemidler. Smerter, slitasjeskader og langtidsfravær er vanlig, og når skaden først har skjedd er det vanskelig å bli helt bra igjen.

Vi snakker ofte om løft og transport i samme åndedrag, da de gjerne henger sammen: Å løfte og flytte over korte eller lengre avstander. Enten det dreier seg om en vinsj, verkstedkran eller en enkel sekketralle handler det om å la utstyret gjøre jobben - og ikke kroppen.

7 viktige hensyn å ta når du skal velge utstyr til løft
1. Få oversikt over hele jobben:
Finn ut hva som skal løftes, hvordan det må løftes og hvor det skal løftes. Skal du løfte en motor over på en vogn for eksempel, eller bare et midlertidig løft for å komme bedre til. På den måten er det enklere å skaffe utstyret du trenger for å få hele jobben gjort - og at det passer sammen.

2. Sjekk nødvendig kapasitet:
Det er selvsagt viktig å velge løfteutstyr med nok kapasitet til å løfte den aktuelle lasten. Man bør derfor være nøye med å sjekke produktspesifikasjonene og følge produsentens anbefalinger. Se etter hva utstyrets maksbelastning er, og vurder det opp mot det du skal løfte. 

Tenk også over om du kan ha behov for å utføre tyngre løft ved senere anledninger, og om det derfor kan være fornuftig å skaffe utstyr som tåler litt ekstra.
 
 3. Forsikre deg om at kvaliteten er tilfredsstillende:
Det er forskjell på løfteutstyr som er beregnet på privat bruk og utstyr beregnet på proff bruk. Det er også store kvalitetsforskjeller fra leverandør til leverandør. 

Du behøver som oftest ikke å kjøpe det dyreste på markedet for å få vinsjer, løftebord eller vogner som er pålitelige og solide. Det er derimot lurt å være nøye med leverandøren av denne type produkter, slik at du kan være trygg på at de holder det de lover.

4. Prioriter sikkerheten:
Tunge løft kan potensielt forårsake både ulykker og skader på utstyr og varer. Tenk derfor over hvordan løftene kan utføres tryggest mulig, og undersøk hvilke hjelpemidler utstyret har for å sikre løftene. Det kan for eksempel være overbelastningsvern, justerbar hastighet eller nødstopp.

5. Tenk over brukervennlighet og opplæringsbehov:
Det beste utstyret i verden vil ikke hjelpe dersom det er komplisert å bruke, eller brukerne ikke har fått opplæring i håndteringen. Når du skal kjøpe inn nytt utstyr er det essensielt å ha et bilde av hvor mye opplæring som er nødvendig, om det er behov for sertifiseringer og hvem som skal ha ansvaret for løfteutstyret. 

6. Gjør en kostnadsvurdering
Pris er et selvsagt moment når man kjøper inn utstyr til bedriften. Når man vet hvilke minimumskrav man har for den aktuelle jobben og fremtidige jobber kan man begynne å se på potensielle hjelpemidler.

Det vil i de fleste tilfeller lønne seg å tenke langsiktig og å kjøpe utstyr til løft og transport som trygt kan brukes over flere år. Da unngår du å jobbe med utstyr som ikke fungerer optimalt og du slipper nye kostnader ved å kjøpe inn nytt. Det er i tillegg langt bedre for miljøet enn å bytte utstyr annet hvert år.

Sjekk også hvor lang garanti leverandøren tilbyr - det kan lønne seg. Hos Cowab har vi 7 års garanti, dette tilbyr vi både fordi vi selger holdbare og pålitelige produkter, og for at det skal være trygt for kundene våre å kjøpe løfteutstyr av oss. 

7. Ta hensyn til oppbevaring og vedlikehold
For å forlenge levetiden på utstyret er det smart å tenke over hvor det skal oppbevares når det ikke er i bruk, så vel som hvordan det skal transporteres. I tillegg er det lurt å ha en plan for eventuelt vedlikehold (gjerne med faste intervaller) - slik at løfteutstyret fungerer optimalt i mange år. 

Trenger du tips til å løse små eller store utfordringer med transport eller løft? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg. 

Cowab AS
Myrvangvegen 14
2041 KLØFTA
Ullensaker
Norge
Org. nr.: NO993380407

Kontaktperson

Send til en kollega

0.031