23948sdkhjf

Tilsynet varsler stans av ØB Groups oppkjøp av Betongvarer

Konkurransetilsynet frykter oppkjøp vil føre til lokalt redusert konkurranse og økte priser for kunder som etterspør ferdigbetong.

VURDERER Å GRIPE INN: Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot ferdigbetong-selskapet ØB Groups oppkjøp av Betongvarer.

Konkurransetilsynet varslet 23. mars partene om dette. Tilsynet mener oppkjøpet vil føre til redusert lokal konkurranse og dermed høyere priser på ferdigbetong.

ØB Group er en del av NCG-konsernet, som har eierinteresser i en rekke betongverk for produksjon av ferdigbetong i Norge. ØB Group har betongverk blant annet i Odda, Ølensvåg og på Stord. Betongvarer er en liten lokal aktør med et betongverk i Dimmelsvik i Kvinnherad.

Oppkjøpet involverer de to største og næreste konkurrentene i det lokale ferdigbetongmarkedet.

– ØB Group og Betongvarer er de to klart største aktørene i det lokale markedet, og de møter i liten grad konkurranse fra andre aktører, sier prosjektleder Hanne L. Falkanger.

Transportkostnadene for å frakte ferdigbetong er høye. ØB Group og Betongvarer er de eneste leverandørene av ferdigbetong med betongverk i det lokale markedet. Andre aktører har en betydelig ulempe i forhold til partene i dette lokale markedet, noen i form av lengre avstand, andre fordi de må ta ferge.

Vi frykter at kundene i det lokale markedet i svært begrenset grad vil ha alternative leverandører å sette opp mot hverandre etter oppkjøpet. Redusert konkurranse kan føre til økte priser for kunder som etterspør ferdigbetong, sier nestleder Marita Mæland Skjæveland.

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak. Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken.

Frist for endelig vedtak er 10. mai 2023.

Eierselskapet til ØB Group er også et holdingselskap, men følger du proffgrafikken under, vil du finne selskapsstrukturen til betongkonsernet med noen milliarder i omsetning:

   

Opphav og kilder: Pressemelding fra konkurransetilsynet

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094