23948sdkhjf

Destruerte ti tonn med pirat-kulelager

Falske kulelager kan være farlige. Industrigiganten Schaeffler har sporet opp 30.000 av dem.

MILLIARDINDUSTRI: Piratkopier av kulelager er big business. Schaeffler, som er leverandør til kjøretøyindustri og annen industri verden over, har lagd sin egen skraphaug – og kan hjelpe deg med å identifisere piratprodukter.

Rundt 30.000 kulelager er blitt samlet inn, og nå er de destruert i Schweinfurt i Tyskland. Destruksjonen har skjedd ved at produktene er blitt så ødelagt at de ikke kan brukes. Skrapmetallet skal nå sendes til omsmelting, i gjenvinningens tegn.

- Falske produkter er en fare for både maskiner og mennesker, sier Edgar Duschl, som er sjef for opphavsrett hos Schaeffler.

Han peker i en pressemelding på at kulelager og lignende produkter spiller en avgjørende og sikkerhetsrelevant rolle i nesten alle maskiner der det er bevegelse.

- Et ødelagt kulelager betyr at vedlikehold må gjennomføres før det egentlig skulle, til at maskiner blir stående ubrukt og til enorme kostnader for operatøren. Det kan også føre til en plutselig og total feil, eller verre, en ulykke der mennesker blir skadet, sier Duschl.

Artikkelen fortsetter under bildet. Foto: Schaeffler

Schaeffler har et eget team som følger opp falske produkter. Piratkulelager kommer fra alle verdens hjørner. De kan være pakket som kulelager fra renommerte produsenter som INA, LuK eller FAG. Nå har Schaeffler lagd en app kalt OriginCheck. Ved å skanne produktkoden med en smarttelefon kan det mistenkelige kulelageret sammenlignes med Schaefflers produktinformasjonsnummer. Bilder av produktet kan også sendes direkte til Schaffler.

- Etter vår mening er det nødvendig å heve bevisstheten rundt dette i hele leveringskjeden, inkludert distribusjonsleddet, verksteder og kunder, sier Martin Rügemer i selskapets piratproduktteam.

Artikkelen fortsetter underbildet. Foto: Schaeffler

Et produkt som blir avslørt som piratvare, blir beholdt som bevis i påvente av videre etterforskning. Ofte blir de ødelagt på stedet de blir funnet. De ti tonnene som nå er blitt destruert i Tyskland, stammer fra avsløringer i Europa de siste to og et halvt år.

Det blir anslått at piratvarer påfører tyske selskaper et tap på 6,4 milliarder euro årlig.

Schaeffler hadde en omsetning på 15,8 milliarder euro, eller 178 milliarder kroner, i 2022. Med rundt 83.000 ansatte er det et av de største familieeide selskapene i verden.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Schaeffler

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078