23948sdkhjf

Alf Brekken & Sønner vs Veidekke: «David» vant kampen

En mangeårig kamp med flere runder i lagmannsretten er over for Alf Brekken & Sønner. Firmaet tilkjennes 26,8 millioner, men har pådratt seg 63 millioner kroner i saksomkostninger.

TUNG KRANGEL: Det hele startet så langt tilbake som i 2012, da Veidekke vant en anbudskonkurranse i Lofoten.

2,1 kilometer på E10 skulle rassikres og to moloer skulle forsterkes. Lofoten-entreprenøren Alf Brekken & Sønner ble engasjert som underleverandør.

Jobben var prissatt til 360 millioner kroner, men til slutt mottok vegvesenet en regning fra Veidekke på 750 millioner etter store problemer i prosjektet.

Ble hørt og trodd

Etter en rettssak utbetalte vegvesenet 123 millioner til Veidekke. Av dette krevde Alf Brekken & Sønner 10,7 millioner. Veidekke nektet, og svarte med et motsøksmål og krav på 20,5 millioner.

Siden har saken versert i flere rettsrunder.

Nå melder Finansavisen (betalsak) at lagmannsretten har gitt Lofoten-bedriften medhold, og tilkjennes over 26 millioner. Retten har dessuten avgjort at partene bærer sine egne saksomkostninger. Dermed slipper ABS å betale 20 millioner av Veidekkes advokatkostnader fra tidligere rettsrunde.

Advokat Marius S. Langnes i Advokatfirmaet Grette sier til Finansavisen at han er fornøyd med at ABS er hørt og trodd.

– Utfallet fra tingretten er snudd fra å skylde 20 millioner til å bli tilkjent 6,9 millioner mer enn motparten er tilkjent, sier Langnes.

ABS må ut med vanvittige 63 millioner i sakskostnader, men daglig leder Runar Brekken noterer seg likevel en seier mot Veidekke. Her var det viktigst å vinne.

Utrolig stressende

I årene som er gått, har ABS vært i fryseboksen. Kampen har kostet begge parter dyrt, men det understrekes at ankefristen til Høyesterett ikke har utløpt.

Runar Brekken peker på at det har vært utrolig stressende å lede ABS gjennom disse årene. Tidligere har han uttalt dette til Anleggsmagasinet:

– Det smertelige faktum er at når store kunder ikke betaler, klarer heller ikke underentreprenørene å gjøre opp for seg til riktig tid. Jeg har følt urettferdigheten på kroppen siden 2012, og har tilbrakt mange uker i forskjellige rettsaler.

– Sensommeren 2016 hadde firmaet en leverandørgjeld på nærmere 100 millioner. Purre- og inkassobunken var enorm og kassen tom. Samtidig hadde firmaet utestående det dobbelte beløpet fra kunder.

Og til Finansavisen sier han dette: – Veidekke er ikke i nærheten av å leve opp til det den store, seriøse entreprenøren utgir seg for å være.

Veidekke og advokatpartner Ronny Lund i Wiersholm på sin side er ikke fornøyde, og hevder at de på en del punkter ikke kjenner seg igjen i lagmannsrettens vurderinger.

Opphav og kilder: Artikkel i Finansavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.145