23948sdkhjf

46 lastebilsjåfører anmeldt av UP på en uke

I UPs aksjonsuke ble det i tillegg delt ut 101 forenklede forelegg og 44 "vernegebyr".

TUNG VINTER! Aksjonen bar navnet «Tung vinter» i Norge, og var en del av en aksjon der politi i 24 europeiske land hadde siktet seg inn mot tungtransport.

Aksjonen var koordinert av Roadpol, som er et nettverk for veipoliti i Europa.

Tungt.no har omtalt resultatene for den internasjonale aksjonen tidligere, men da manglet vi de norske resultatene. 2341 lastebiler ble holdt tilbake i den europeiske storaksjonen. 

Tallene fra den norske delen av aksjonen viser at 46 sjåfører ble anmeldt.

101 lastebilførere fikk forenklede forelegg, mens 44 fikk vernegebyr. Som altså handler om manglende eller feil bruk av bilbelte. UP hadde på forhånd varslet at nettopp beltebruk var noe de ville kontrollere.

Dette ble de anmeldt for

To sjåfører ble anmeldt etter at de ble målt i altfor høy hastighet.

Til sammen 18 sjåfører måtte ta imot en anmeldelse for brudd på vegtrafikklovens paragraf 3 – den som handler om at sjåfører skal kjøre «hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret». Anmeldelsene gjaldt både personskade og materiell skade.

Artikkelen fortsetter under tabellen, som viser antall anmeldelser og for hva under aksjonen "Tung vinter". Kilde: Utrykningspolitiet.

I alt var det tre sjåfører som ble anmeldt for kjøring i beruset tilstand, mens seks ble anmeldt for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

Det var også seks sjåfører som ble tatt for transport av farlig gods. Tre sjåfører unnlot å stoppe for kontroll, og må svare for det i form av anmeldelse.

Fartsforelegg og beltegebyr

Flest reaksjoner totalt sett fra utrykningspolitiet (UP) var det fartsovertredelser som utløste. I alt ble det gitt 88 forenklede forelegg for kjøring i for høy fart.

To av disse var farlig nær å miste førerkortet etter å ha blitt målt med 20-25 km/t for høy fart på steder med 60-sone eller lavere.

Drøyt to tredjedeler av overtredelsene gjaldt kjøring i inntil 15 km/t for høy fart i soner med fartsgrense på 60 km/t eller lavere.

Teksten fortsetter under tabellen, som viser forenklede forelegg fra aksjonen "Tung vinter". Kilde: Utrykningspolitiet

UP hadde før aksjonen også varslet at de ville rette inn siktet mot bruk av håndholdt mobiltelefon. 10 sjåfører fikk drøye forenklede forelegg etter å ha brutt det UP i statistikken kaller «forbud mot bruk av elektronisk utstyr i motorvogn».

Ny sats for denne typen lovbrudd ble 1. februar i år økt til 9700 kroner. I tillegg kommer tre prikker i førerkortet.

Aksjonen fant sted 13. til 19. februar.

Opphav og kilder: Utrykningspolitiet

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Nytt kjørekurs fra Eiksenteret skal gjøre det billigere og tryggere å kjøre traktor
E16 Bjørum-Skaret med gladsak: Fisk og bunndyr klarer seg bra!
Oransje farevarsel: Kantklippingen er innstilt
Østfold Lastebiltreff: 150 biler på Fredriksten Festning - med en liten bismak
Marthinsen & Duvholt fikk miljøsertifisert flomsikringsprosjekt i Mjøndalen
SE VIDEO: Se 14.000 tonn gå i bakken

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11