23948sdkhjf

Gyproc: Verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk i Fredrikstad til 300 millioner kroner

Verdensnyheten i den ombygde fabrikken i Fredrikstad sparer verden for 23.000 tonn CO2-utslipp - hvert år.

100 PROSENT KARBONFRITT: Gyproc-fabrikken i Fredrikstad er gjenåpnet, etter fire måneders ombygging. Nå produseres det gipsplater 100 prosent karbonfritt i plankebyen.

Ved å bytte til 100 prosent norsk vannkraft fra tidligere bruk av naturgass, sparer fabrikken omverdenen for 23.000 tonn CO2-utslipp - hvert år.

- Ved å gjennomføre denne ombyggingen tar vi et pionersteg i å gjøre produksjonen av byggevarer karbonfri, sier Andreas Fritzønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer som eier merkevaren Gyproc i Norge.

Dette er den første gipsplatefabrikken i verden som ikke bruker gass som hovedenergikilde, sier Fritzønn.

Ny produksjonslinje øker varmegjenvinning og prosesseffektivitet

De siste månedene har gått til bygging av en helt ny produksjonslinje, fjernet gamle varmeelementer som gikk på gass, og erstattet dem med elektriske elementer.

Prosjektet er en pilot for utvikling av mer miljøvennlige gipsplatefabrikker, som Gyproc-eier Saint-Gobain ønsker å etablere flere steder i verden.

Ved å øke varmegjenvinningen og prosesseffektiviteten er anleggets energiforbruk også redusert med 30 prosent.

Samtidig har vi klart å øke anleggets produksjonskapasitet med 40 prosent.

- Denne satsingen er en nøkkel for å redusere CO2-fotavtrykket i byggeindustrien, og vi tror mange av våre kunder har ventet på dette. Den gamle fabrikken hadde et utslipp på 16.000 tonn CO2 i året i 2022, men med den nye fabrikken har vi økt kapasiteten, og dermed blir besparelsen 23.000 tonn CO2 i året, sier Fritzønn.

I produksjon av gipsplater er det kalsinering og tørking som krever store mengder varmeenergi. Kalsinering vil si varmebehandling av faste råstoffer i ovn. Oppvarming med gass er i dag standard i bransjen, og oppvarming med elektriske varmeelementer representerer derfor noe helt nytt.

Denne teknologiutviklingen gir null utslipp

Den viktigste teknologiutviklingen i prosjektet er å sammenføye kjente prosesser for kalsinering og tørking av gipsplater med elektriske luftoppvarmingssystemer. Disse teknologiene gir null utslipp av klimagasser.

Da beslutningen om å bygge om fabrikken ble tatt, var det avgjørende viktig at norske politikere stilte opp, og at Enova kunne trå til med en støtte på nærmere 70 millioner kroner.

Hele investeringen ligger på omtrent 300 millioner kroner, sier Fritzønn.

Den offisielle åpningen av den ombygde fabrikken finner sted 15. mai, og blant annet har statsminister Jonas Gahr Støre meldt sin ankomst.

Gyproc produserer gipsplater for byggesektoren. I 2021 omsatte bedriften for i overkant av 400 millioner kroner. Selskapet eies av det franske konsernet Saint-Gobain som har et mål om å redusere sine CO2-utslipp med 33 prosent innen 2030, og bli helt karbonnøytral innen 2050.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Iteo

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078