23948sdkhjf

Ikke gjennomslag for økt kjøpekraft - LO er i streik

Streiken omfatter 185.000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter). Fra mandag morgen ble 22.947 LO-medlemmer tatt ut i streik.

DET BLE STREIK: – LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse, da denne ikke tok opp i seg LOs krav.

Dermed er det brudd i meklingen mellom LO og NHO, og ca. 23.000 LO-medlemmer ble tatt ut i streik fra mandag kl. 06.00. Streiken trappes opp fredag. Da vil totalt ca. 38.500 LO-medlemmer være i streik.

– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Peggy Hessen Følsvik.

LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen.

– Mange bedrifter går veldig godt og overskuddene er høye. Norske bedrifter har skyhøy   lønnsomhet. Vi skal selvsagt ha vår del av kaka, sier Følsvik.

To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt.

LO-lederen mener dette er en utvikling som må snus.

– Er det en ting vi har fått godt dokumentert så er det at det er god lønnsevne i norske bedrifter. Vi har sett en eksplosjon i lederlønninger og bonusordninger. Det er provoserende at NHO sier nei til et rettferdig krav, som vil sikre at norske arbeidstakere får sin rettmessige andel av verdiskapningen, hevder Følsvik.

Opphav og kilder: Pressemelding fra LO.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.074