23948sdkhjf

Kostnadsveksten har stoppet innen lastebiltransport

Kostnadene går litt ned i første kvartal 2023 – men har steget kraftig totalt sett de tolv siste månedene.

TUNG VEKST AVTAR: Kostnadsindeksen for lastebiltransport, uten ferge og bom, viser en nedgang på 0,5 prosent i første kvartal i år, ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Når kostnader til ferger og bomveier tas med, er kostnadsreduksjonen for lastebiltransport i første kvartal noe lavere, med minus 0,3 prosent.

Den vesle nedgangen kommer etter en periode med høy kostnadsvekst. For perioden første kvartal 2022 til første kvartal 2023 er kostnadsveksten på 9,1 prosent for lastebiltransporten.

Størst nedgang i kostnadene er det for langtransporten, med en nedgang på 0,9 prosent, og for tømmertransport, med minus 0,8 prosent.

For lastebiler er renovasjon eneste område med fortsatt kostnadsvekst (1,3 prosent). Dette er også området der kostnadene har økt med for de tolv siste månedene, med 10,2 prosent.

For varebiltransport har kostnadene fortsatt å øke også i første kvartal, med en oppgang på 0,9 prosent.

Kostnadskomponentene i beregningen er de viktigste utgiftene som eiere av lastebiler og varebiler har. Disse er arbeidskraft, reparasjon- og servicekostnader, drivstoff, dekk, leiekostnader, kontorrekvisita, telefon/porto, forsikring, ferge/bom, avskrivninger, renter og vekt-/årsavgift.

Les også: Norske lastebiler kjørte 2,1 milliarder kilometer i fjor

Opphav og kilder: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063